Tamil szakadárok megöltek harmincöt matrózát

Tamil szakadár fegyveresek lerohanták csütörtökön Srí Lanka haditengerészetének egyik támaszpontját, és tűzharcban megöltek 35 tengerészt.

Mind a haditengerészet, mind pedig a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár szervezet bejelentette a dél-ázsiai szigetország Delft szigetének kis támaszpontja ellen indított támadást, de a haditengerészet emberveszteségére vonatkozó adatot csak a tamil szervezet szóvivője közölte.

Nem sokkal e támadás után pokolgép robbant a hadsereg egy busza mellett a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban. Négy katona és egy civil megsérült - közölte a colombói védelmi minisztérium egy illetékese. Az ismeretlen merénylő parkoló motorkerékpáron helyezte el a robbanószerkezetet.    

A dél-ázsiai szigetország (volt Ceylon) északi részén élő hindu tamil kisebbség fegyveres szervezete 1983 óta harcol a buddhista szingaléz többség kormányának hadereje ellen, hogy függetlenséget vagy legalább nagyfokú autonómiát szerezzen a tamilok lakta északi országrész számára. Több mint hatvanezer ember vesztette életét azóta a harcokban, katonák és civilek egyaránt. 2002. február 23-án tűzszüneti megállapodást írtak alá a felek, és tárgyalásokat kezdtek egy tartós békeegyezségről, de ezek 2003 áprilisában megszakadtak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.