Új főiskolai kurzust indít az IBM

Új informatikai Bsc kurzust indít ősszel a Budapesti Műszaki Főiskola, együttműködve az IBM-mel, valamint a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjával és a virtuális mikroszkópos vizsgálatokhoz szükséges szoftver- és hardverfejlesztéssel foglalkozó, magyar tulajdonban lévő 3DHISTECH Kft.-vel.

A kurzus keretében a hallgatók a virtuálismikroszkóp-szoftverek fejlesztéséhez használt, következő generációs Cell Broadband Engine (Cell/B.E.) technológiával, kialakulásával és lehetséges, több iparágra átnyúló alkalmazási területeivel ismerkedhetnek meg.

Emellett az iskola Neumann János Informatikai Karának oktatói is részt vehetnek az együttműködő partnerek által végzett kutatásban, amely azt vizsgálja, hogyan lehet a Cell/B.E. segítségével felgyorsítani a betegek hisztológiai, citológiai és fluoreszcens tárgylemezadatainak digitalizálását. A tárgylemezek sok adatot tárolnak, 100-150 megabájt terjedelműek, és megesik, hogy naponta akár 300 lemez adatait is digitalizálni kell.

Az IBM, a Sony-csoport és a Toshiba által fejlesztett Cell/B.E. egy olyan processzor, amelyben egy az IBM Power Architecture technológiájára épülő feldolgozóegység és nyolc szinergikus feldolgozóelem található. A processzor gyorsítja a számításigényes alkalmazásokat, de teljesítménye miatt felhasználható a számítógépes szórakoztató- és mobileszközökhöz, vezeték nélküli letöltésekhez, a valós idejű videotelefonáláshoz, interaktív tévéműsorokhoz is.

Az együttműködés a főiskola és az IBM között a cég Faculty Award programja keretében zajlik. Ezt az elismerést azok az intézmények kaphatják meg szerte a világon, amelyek segítik a cég és a vezető egyetemek kutatói közötti együttműködést, továbbá innovatív tananyagaikkal serkentik az IBM számára fontos földrajzi és tudományterületek fejlődését.

Az IBM emellett Cell University Challenge néven 25 ország felsőoktatási hallgatói számára egy versenyt is meghirdetett. A megmérettetésre a Cell/B.E. technológiára épülő innovatív alkalmazásokkal lehet pályázni, bővebb felvilágosításért pedig érdemes felkeresni a www-304.ibm. com/jct09002c/university/students/contests/cell/index.html címet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.