Vevőre talál az EMI

Az egyre szerényebb pénzügyi eredményeket felmutató patinás brit zeneműkiadó, az EMI is vevőre találhat az egyre magasabbra szökő nemzetközi cégfelvásárlási lázban. A világ harmadik legnagyobb zenei vállalkozásának tartott EMI-t a Terra Firma magántőke-társaság venné meg 2,4 milliárd fontért (4,8 milliárd dollárért).

Az ügyletet úgy jelentették be, hogy közben a zeneiparágban rivális Warner is vizsgálta az EMI pénzügyi könyveit. Megfigyelők elképzelhetőnek tartják, hogy licitálás kezdődik a brit cégre, miközben egyértelmű, hogy az Edgar Bronfman vezette amerikai Warner életképesebb partner lehetne. A New York Post szerdán tudni vélte, hogy Jim Fifield, az EMI 1998-ban távozott vezére is beszáll a csatába, s ehhez megszerezte a Corvus Capital befektetői csoport támogatását.

A Beatlest és Robbie Williamst felvonultató EMI többször is profitfigyelmeztetést adott ki, arra hivatkozva, hogy az internetes kalózkodás veszteségeket okoz, miközben a legális digitális zeneletöltések növekedése nem ellensúlyozza a CD-k eladásának megcsappanását. Ám ezek a hatások a Warnert és a Universalt is érik, mégis jobb pénzügyi helyzetben vannak. Elemzők úgy látják, hogy az EMI az Egyesült Államokban nem tudta jól megvetni a lábát, s az utóbbi időben igazán sikeres albummal sem jelentkezett.

A Warner és az EMI már többször fontolgatta, hogy házasságot köt, a tervről mégis lemondtak tavaly nyáron, amikor az Európai Bíróság megakadályozta a Sony és a Bertelsman zenekiadóinak egyesülését. A Terra Firma ajánlata ilyen kockázatokat nem rejteget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.