A házi segítség is része lehet a cafeteriának

A munka, a család, a háztartás miatt többes terheket viselő nők munkaerő-piaci esélyeit kívánja növelni az a másutt már jól bevált támogatási rendszer, amelynek Magyarországra adaptált modelljét Szombathelyen dolgozták ki. Az Európai Szociális Alap EQUAL-programja által finanszírozott modellkisérlet a jövő hónapban zárul.

- A 2005 óta zajló nemzetközi program lényege egy háztartási szolgáltatásokat, kisgyermekek felügyeletét, korrepetálását, házi betegápolást nyújtó szolgáltató központ kiépítése - tájékoztatott Németh Krisztina, a modellkísérletet irányító West Hungary Humán Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója.

A szolgáltatás igénybevételére jogosító "nőtámogató kártyát" az elképzelések szerint cafeteria rendszerben, az üdülési csekkekhez hasonlóan a munkáltatók béren kívüli juttatásként, ösztönzőként adhatnák dolgozóiknak. A kártyát állami normatív támogatást igénybe véve önkormányzatok, szociális intézmények is szétoszthatnák, de adókedvezményt élvezve akár magánszemélyek is megvásárolhatnák, kiváltva ezzel a háztartási alkalmazottak feketefoglalkoztatását.

Kiss Olga, a program vezetője elmondta: 63 jelentkező közül húsz munkanélkülit választottak ki és képeztek ki Szombathelyen és kistérségében a szolgáltatások nyújtására. Voltak közöttük alacsony iskolai végzettségűek, de több diplomával rendelkezők is, fiatalok, idősek egyaránt. A szolgáltatásokat száztízen vették igénybe, akikkel később interjúkat készítettek. A kezdeményezés a sikeres kísérlet nyomán a szakpolitikusok körében is hamar támogatókra talált, de a rendszer bevezetéséhez jogszabályi változtatásokra is szükség van.

Németh Krisztina szerint mindenesetre biztató előjel, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pályázatot írt ki, amely reményeik szerint lehetővé teszi, hogy a programba már bekapcsolódott munkanélkülieket szeptembertől tovább foglalkoztassák. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.