AI: a terror elleni harc jogokat sért

Az Amnesty International éves jelentése szerint a világban nem javult az emberi jogok helyzete.

Az emberi jogok helyzete látszólag 2006-ban sem sokat változott. Irene Khan, az Amnesty International főtitkára egy évvel ezelőtt is hasonló módon ostorozta a nagy befolyású kormányokat és fegyveres csoportokat, amelyek, mint mondta, "rövidlátó, félelemkeltő és megosztó politikájukkal aláássák a jogrendet és az emberi jogokat, táplálják a faj- és idegengyűlöletet, éket vernek a közösségek közé, erősítik az egyenlőtlenségeket és elvetik a további erőszak és konfliktusok magvait". A terrorizmus elleni harc és az iraki háború az emberi jogok sokrétű megsértésével jár, ami beárnyékolja a nemzetközi kapcsolatokat, megnehezíti a konfliktusok megoldását és a lakosság biztonságának megőrzését. A bizalmatlanság és megosztottság légkörében a nemzetközi közösség számos súlyos emberi jogi válságban bizonyult tehetetlennek vagy gyenge akaratúnak az elmúlt évben, legyen az "elfeledett", mint a csecsenföldi, vagy nagy figyelmet kapott, például a közel-keleti konfliktus - mondotta.

(Az Amnesty International-jelentés magyar vonatkozásairól a 2. oldalon tudósítunk.)

Az Amnesty jelentése elmarasztalja az izraeli hadsereget is a palesztinok emberi jogainak különböző súlyú megsértése miatt. Adatai szerint 2006-ban 650 palesztin - köztük 120 gyermek -, illetve 27 izraeli vesztette életét erőszakos cselekményekben.

A jelentésben Kínával és Vietnammal kapcsolatban az áll, hogy e két ázsiai kommunista ország fokozta az ellenzékiek és bizonyos kisebbségi csoportok elnyomását, valamint megerősítette az internet fölött gyakorolt ellenőrzést. Kína és Vietnam mellett Egyiptomban, Üzbegisztánban és Szíriában is bebörtönöztek embereket, mert információt osztottak meg másokkal a világhálón. Itt és másutt a hatóságok informatikai világcégekkel együttműködve ellenőrzik a chatelést, gátolják bizonyos internetes helyek elérhetőségét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.