Túlzott erőszak Magyarországon

Az Amnesty Internationa (AI) nemzetközi emberjogi szervezet éves jelentésének Magyarországról szóló fejezete meglehetősen kritikus. Fodor Márk, az AI helyi szervezetének igazgatója a Népszabadságnak úgy fogalmazott, hogy megítélése szerint "cinikus előrehaladás" történt az emberi jogok területén.

A Btk. tavalyi módosítása tartalmazza ugyan a "távol tartásra" vonatkozó rendelkezést, ám a rendőrségnek csak akkor van törvényes lehetősége az azonnali intézkedésre családon belüli erőszak esetén, amikor már elindult a bírósági eljárás. Magyarország bizonyítványának új eleme a rendőrség "túlzott mértékű erőszakos fellépése" a múlt őszi tüntetéssorozat résztvevőivel szemben. Előzetes figyelmeztetés nélkül vetettek be gumilövedéket, vízágyút és könnygázt, a randalírozók és a békés felvonulók ellen egyaránt. Az Amnesty International információi szerint a rendőrök bántalmazták az őrizetbe vett személyeket, nem különítették el egymástól a fiatalkorú és a felnőtt gyanúsítottakat, egyes őrizetbe vettek pedig nem vehettek igénybe ügyvédi segítséget a kihallgatásuk során.

Csak az AI 2007-es jelentésébe került be azoknak a roma nőknek a szomorú sorsa, akiket még 2001-ben fosztottak meg, beleegyezésük nélkül, művi úton a termékenységüktől. A roma közösséggel szemben az oktatás, a lakhatás és a munkavállalás terén megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetés évek óta visszatérő eleme az Amnesty International értékeléseinek. Az elmúlt év visszásságai között említik, hogy a miskolci önkormányzat hét iskola integrálása során elmulasztotta megszüntetni a roma gyerekek szegregálását, s ezzel megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogukat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.