Rendetlenség a rendőrségnél

A rendőrség iránti társadalmi bizalom sokat csökkent az elmúlt hetekben, így a vezetők távozásával egyetért ugyan a közvélemény, a helyzet javulását azonban nem annyira a személycseréktől, inkább a belső ellenőrzés javításától várják.

Ez derül ki a Medián gyorsfelméréséből, amely a hét elején készült.

A Kádár-rendszer idején, illetve a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakban még népszerűtlen rendőrség a harmadik köztársaság idején jelentős társadalmi bizalmat tudott kivívni magának, sőt az elmúlt években egy másik fegyveres testülettel, a hadsereggel szemben is jelentős előnyre tett szert. Ez a bizalom azonban a múlt őszi zavargások során elolvadt: a Medián adatai szerint a szeptemberi-októberi események után a különböző politikai-társadalmi intézmények közül egyedül a rendőrség iránti bizalom ingott meg jelentős mértékben.

A szervezet megtépázott renoméját az év eleji bizakodástól, illetve a márciusi ünnepségek időszakától eltekintve, amikor nem ismétlődtek meg a sokak által lehetségesnek tartott, az őszihez hasonló erőszakos cselekmények, nem is sikerült helyreállítani.

Sőt, az elmúlt hetekben a népesség kétharmadának romlott a véleménye a rend őreiről. Ennek az lehet az egyik oka, hogy az egymás után napvilágra került rendőri visszaélések, túlkapások jelentős sajtónyilvánosságot kaptak.

A visszaélések közül a legtöbben (87 százalék) az igazoltatott, majd állítólag megerőszakolt lány esetét említették „fejből”, de ugyancsak sokan mondták annak a helyszínelő rendőrnek az ügyét, aki a Széna téren a banki túszejtés után pénzt vágott zsebre (67 százalék).

Tízből hárman tudtak arról, hogy a móri ügyben az egyik új gyanúsított egy volt rendőr, illetve arról, hogy a miskolci autópálya-rendőrök korrupciós ügybe keveredtek. A rendőri vezetők leváltásáról, valamint a szakminiszter hétvégi lemondásáról majdnem mindenki, a megkérdezettek 94 százaléka értesült.

Közülük négyből hárman úgy vélték, hogy ez a lépés szükséges volt, és ugyanennyien mondták azt is, hogy helyesen járt el a miniszterelnök. A leváltással kapcsolatban – a vezércserékről értesültek körében – a relatív többség (a válaszadók fele) nem túl derűlátó: úgy véli, ennek a rendőrség működése szempontjából semmilyen következménye nem lesz. Ugyanakkor a változásra számítók többsége javulást jósolt: tízből hárman azt mondták, a vezetők cseréje javít a szervezet működésén.

A visszaélésekről a legtöbben (tízből hatan) úgy vélték, hogy belső ellenőrzéssel szoríthatók vissza, de a megkérdezettek abszolút többsége hatékonynak tartaná azt is, ha köteleznék a rendőröket: minden intézkedésnél mutassák be az igazolványukat annak, akivel szemben fellépnek. (Medián) (A felmérést 2007. május 21-én és 22-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően 3-5 százalék. )

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.