Abbász és Haníje tárgyalóasztalhoz ült az indulatok megfékezésére

Mahmúd Abbász Fatah-párti palesztin elnök Iszmáil Haníje Hamász-párti kormányfővel folytatott tárgyalást szerdán a palesztin csoportok közti erőszak visszaszorítása érdekében - közölte Gázi Hamad palesztin kormányszóvivő.

A két vezető első alkalommal találkozott azóta, hogy két hete ismét harcok törtek ki a két rivális csoport között. A megbeszélés helyszínét nem hozták nyilvánosságra. A két politikus egy korábbi találkozóját azért halasztották el, mert Izrael azzal fenyegetőzött, hogy Haníje izraeli támadás célpontja lehet.

A felek a tárgyaláson megvitatták az Izraellel kötendő fegyverszünet lehetőségét. Május 16. óta 37 palesztin vesztette életét izraeli légicsapásokban, amelyeket a Gázai övezetből kiinduló palesztin rakétatámadásokra válaszul hajtottak végre. A házi készítésű palesztin rakéták egy izraelit megöltek, és többet megsebesítettek.

Hétfőn a palesztin kormány "globális és kölcsönös fegyverszünetet" ajánlott Izraelnek, ám a zsidó állam egyelőre nem reagált az ajánlatra. Szerdán a Hamász fegyveres szárnya közleményben jelentette be: a palesztin elnök felszólítása ellenére sem áll szándékában véget vetni az Izrael területe ellen irányuló rakétatámadásoknak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.