A pápa elismerte a dél-amerikai igazságtalanságokat

Elismerte szerdán XVI. Benedek pápa, hogy sok igazságtalansággal és szenvedéssel járt a gyarmatosítás és a keresztény hit terjesztése Latin-Amerikában.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a latin-amerikai gyarmatosítás árnyoldalait, és nem feledkezhetünk meg a lakosság által elszenvedett igazságtalanságokról" - jelentette ki a római katolikus egyházfő, aki azonban - néhány dél-amerikai vezető követelése ellenére - nem kért bocsánatot nagy felháborodást keltett, május közepén, Brazíliában tett kijelentése miatt.

Május 13-án a pápa Aparecidában latin-amerikai püspökök előtt kijelentette: Jézus és evangéliumának hirdetése soha nem jelentette a prekolumbián kultúráktól való elidegenedést, és a kereszténységgel nem erőltetettek rá idegen kultúrát Dél-Amerikára. Az amerikai indián vezetők "arrogánsnak és tiszteletlennek" nevezték a pápa látogatása során tett megjegyzését. Hugo Chávez venezuelai elnök pedig egyenesen azzal vádolta meg XVI. Benedeket, hogy nem hajlandó tudomást venni a Kolombusz Kristóf 1492-es amerikai partraszállását követő "holokausztról".

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.