Véres zavargások Kínában az egykerendszer miatt

Több tízezren támadtak hivatalos épületekre a dél-nyugati Guangxi tartomány településein, miután a helyi szervek erőszakos vagyonelkobzással próbáltak büntetést behajtani az egy-gyerek törvény ellen vétő falusiaktól.

A péntek óta tartó zavargásokról a központi Xinhua hírügynökség szerdán jelentett először, és 28, felbújtással vádolt ember letartóztatásáról számolt be. Az első hivatalos állásfogalás a helyi, Bobai járási hivatanokokat okolta a kialakult helyzetért, azonban az ő felelősségre vonásukról nem érkezett híradás.

A kínai mércével jelentős létszámú megmozdulás – a Xinhua háromezer, az AFP több tízezer, a hongkongi lapok ötvenezerre teszik a zavargásokban résztvevők számát – múlt pénteken robbant ki, azóta épületeket, autókat rongált meg a tömeg, mindkét fél részéről sebesülteket, meg nem erősített hírek szerint halálos áldozatokat is követelt az incidens.

A események kiváltó oka az év elejére nyúlik vissza. Ekkor feddték meg a körzeti feljebbjárók a bobai-i vezetőséget, mivel az elmúlt év stasztikái szerint sikertelenek az egy-gyerek-rendszer betartatásában. Márciustól a bobai-i hivatalnokok munkáját az 1979 óta érvényben lévő rendelet teljesítésének vetették alá. Többek közt határozatot hoztak: minden a körzetbe tartozó nőt orvosi vizsgálatnak kell alávetni, hogy kiszűrhetők legyenek a törvénysértők, és elvégezhetők legyenek a szükséges abortuszok.

Akik nem jelennek meg az orvosnál, 1000 jüanra - kb. 25000 forint, ez vidéken nagyon magas összegnek számít, a fővárosi átlagkereset 1500-2000 jüan - büntethetők. Külföldi ügynökségek 6000 - 60 000 jüanig terjedő pénzbírságról számoltak be. A lázongás kitöréséig hivatalosan 252 ún. „népesség-ellenőrzési intézkedés” zajlott le, ezek során sterilizációkat hajtottak végre valamint a fizetésképtelen falusiaktól vagyontárgyakat koboztak el, ha pedig az sem volt a háznál, akkor magát a lakóépületet verték szét.

Deng Xiaoping  (Teng Hsziao-ping) kormánya 1979-ben a népességszám csökkentése, a szegénység visszaszorítása érdekében hozta meg az egy-gyerek törvényt. Ennek értelmében pénzbüntetésre, vagy egyéb megtorlásra – pl.munkahely elvesztésére – számíthat, aki egy gyereknél többet vállal. Kivételt jelentenek a kisebbségek és az agrárlakosság , amennyiben első gyermekük lány. Továbbá könnyítésekre számíthatnak azok a párok is, akik mindketten egykeként nőttek fel. A városi gazdagok közt egyre többen tudják már megfizetni a második gyerek miatt kirótt büntetéseket, lassan státuszszimbólum a nagy család. Az eldugottabb vidéki területeken azonban a hivatalnokok – saját állásukat féltve – általában embertelen eszközökkel hajtatják végre a törvényt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.