A történelem nem igazolja a pápa bírálóit

Vihart kavart XVI. Benedek pápa első dél-amerikai, brazíliai látogatásán tett néhány kijelentése. Így tiltakoztak a helybeli indián szervezetek amiatt, hogy a pápa szerint a katolikus vallást nem kényszerítették rá a bennszülöttekre, a hittérítés nem sértette az ottani népek kultúráját.

Utóbb Hugo Chávez venezuelai elnök (aki büszkén meszticnek és katolikusnak tartja magát) szintén bocsánatkérésre szólította fel a pápát, mondván a hódítás ólommal, tűzzel és vérrel történt: "Kolumbusszal nem Krisztus, hanem az Antikrisztus jött".

Anderle Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztikai Tanszékének vezetője nem ad igazat a pápa brazíliai kijelentéseit kifogásolóknak. A történész szerint az utókor számára immár világos, hogy a demográfiai katasztrófáért, mintegy ötvenmillió bennszülött kipusztulásáért rémisztő biológiai fegyverként a hódítók által behurcolt járványok - pestis, tífusz, kanyaró, influenza, bárányhimlő - voltak elsősorban felelősek a XVI. században, s jóval kevésbé a hódításnak a kegyetlen volta. Ráadásul az erőszak sokkal inkább az őslakosok közötti hatalmi harcokban dívott. Peruban például egy ötmilliós inka birodalom morzsolódott fel, miközben Pizarro mindössze 168 katonájával érkezett, s a hódítók létszáma néhány évtizeddel később sem haladta meg a tízezer főt - állítja Anderle.

A katolikus egyház, mint állami egyház részese volt a történéseknek, hiszen az evangelizáció, mégpedig a tömeges hittérítés az Újvilág meghódításának egyik célja volt. Ám a pápának abban igaza van, hogy a katolikus egyház ráhangolódott a helyi tradíciókra, a korábbi bennszülött kultúrákra. A szerzetesrendeknek ez volt a járhatóbb út a hittérítéshez. Sőt, a paraguayi-argentin határkörzetben a jezsuita missziók a "bűnös" európai egyházzal szemben egy igazságosat akartak felépíteni az indiánok felkarolásával, oktatásával.

Amit Chávez és néhány brazíliai indián szervezet inkább napi politikai céllal most állít, az szerintem igaztalan, a történelmi ismeretek hiányáról tanúskodik - mondja Anderle Ádám. Emlékeztet arra, hogy II. János Pál pápa 1992-ben a latin-amerikai püspök előtt már önkritikát gyakorolt a katolikus egyház nevében az esetleges túlkapásokért. Alighanem arról lehet szó, hogy XVI. Benedek folytatni kívánja az elődje által elkezdett meditációt az egyháznak a múlthoz való viszonyáról.

Újságírók, tévések vonultak fel a venezuelai fővárosban, tiltakozva Hugo Chávez elnök azon döntése ellen, hogy nem hosszabbítja meg a Radio Caracas TV működési engedélyét. Hetek óta éleződik a politikai feszültség a dél-amerikai ország legnézettebb magántelevíziójának bezárása miatt. Chávez nem bocsátotta meg, hogy az RCTV a 2002-es puccs idején az elnököt 48 órára megdöntőket támogatta, s azóta is kemény ellenzéki hangnemet üt meg. Willian Lara kommunikációs miniszter szerint "országos népünnepély" köszönti majd vasárnap az állami Televisora Venezolana Social adásának megkezdését az RCTV frekvenciájának helyén. (O. L. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.