Félelem Óbuda szívében

Tömegesen portyáznak a hajléktalanok, mindent elborít a szemét és a grafiti, a szabálytalanul várakozó piaci áruszállítók és vásárlók miatt szinte megközelíthetetlenek a lakótelepi parkolók Óbuda központjában - panaszolta több olvasónk.

A tavaly narancssárgára lefestett Flórián téri aluljárót és a közeli lakótelepi házak portáljait szinte kivétel nélkül falfirkák csúfítják, a Kórház utcai piac - amely nincs messze a Máltai Szeretetszolgálat óbudai központjától - mágnesként vonzza a fedél nélküli embereket, akik jobb híján a közeli lakótelepek árkádjai alá húzódnak és rendezkednek be.

A lakótelepiek és az alkalmi lakók között rendszeresek a konfliktusok. A panelházak közötti, szebb napokat látott parkokban komplett fürdőszobai szerelvényeket, újra cserélt régi erkélyajtókat, kibelezett tévéket láthat a járókelő, a piactól egy ugrásra, a Kerék utcai óvoda kerítése mellett pedig emberi ürülékkupacok magasodnak.

Már azt sem könnyű kideríteni, hogy mely szervezet vagy hivatal felelős egy-egy közterület rendjéért. A Flórián téri mező például a fővárosi önkormányzat kezelésében van, csakúgy, mint a főbb utak, mint a Vörösvári vagy a Szentendrei út. A mellékutcákért a kerületi önkormányzat a felelős, a piac rendjéért pedig a Csarnok és Piac Igazgatóság. A CSAPI kereskedelmi osztályán lapunk érdeklődésére azt mondták, az ő hatáskörük csak a piac kerítéséig tart. A Fővárosi Közterület-felügyelet tud a Kórház utcai piac környékén lévő állapotokról, a környéken visszatérően, gyalogos és kerékbilincses járőrrel folyamatosan ellenőrzéseket folytatnak, alkalmanként tíz-húsz - szabálytalanul várakozó - autóra kerül bilincs - mondta lapunk érdeklődésére Janocsek Ferenc, szóvivő. Hozzátette: Óbuda központi, a piacot is magába foglaló részein leginkább a szabálytalan parkolás és az engedély nélküli árusítás jellemző, a köztisztasági kihágások pedig a lakótelepek közötti zöldterületen gyakoriak.

(A III. kerületi önkormányzat illetékesének véleményét is kértük, de Zsolnai Józsefet, a védelmi iroda kirendeltség-vezetőjét azonban lapzártánkig nem tudtuk elérni.)

A legfrissebb, két évvel ezelőtti felmérés szerint Óbudán mindössze hatvanan élnek a közterületeken. "Ugrásszerű növekedés Budapesten nem tapasztalható a közterületen tartózkodó hajléktalanok számát tekintve" - mondta érdeklődésünkre Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa. A közterületen alvást semmi sem tiltja, aki azonban megsérti a közterület rendjét - ennek minősülhet a szemetelés, üvöltés vagy a fenyegetőzés - szabálysértést követ el és vele szemben a közterület-felügyeletnek vagy a rendőrségnek kell eljárnia .

A III. kerület központi részén egyre nagyobb számban megjelenő, esetenként rendbontó hajléktalanokkal kapcsolatban a közterület-felügyelet szóvivője azt mondta: a közülük kikerülő szabálysértőkkel szemben szinte lehetetlen fellépni, hiszen a helyszíni bírságot nem hogy behajtani, de - lakcím hiányában - kiszabni se nagyon tudják.

Markáns fellépést ígért az áldatlan állapotok ellen Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke, akit nemrégiben az Óbuda Közbiztonságáért Alapítvány kuratóriumi elnökévé választottak meg. Tarlós lapunknak azt mondta, utódjával, Bús Balázs fideszes polgármesterrel együtt "azon leszünk, hogy emberségesen, de határozottan lépjünk fel", ehhez azonban néhány hónapos türelmi időt kért.

Tarlós és utódja emberséges, de határozott fellépést ígér a hajléktalanokkal szemben
Tarlós és utódja emberséges, de határozott fellépést ígér a hajléktalanokkal szemben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.