Bűnös vagy áldozat Malina Hedvig?

Malina Hedvig ügye egyre nagyobb indulatokat gerjeszt, beárnyékolja a szlovák-magyar politikai kapcsolatokat is. Pozsonyi tudósítónk a történet legfontosabb tényeit foglalja össze.

Malina Hedvig tavaly augusztus 25-én kora reggel szülőfalujából, a csallóközi Vámosfaluból távolsági autóbusszal utazott vizsgázni az egyetem székhelyére. Reggel nyolc körül véres arccal, bepiszkított szoknyában és mezítláb rohant be a magyar tanszékre.


Évfolyamtársainak azt pihegte, hogy a közeli parkban két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. Az ütés és rúgások következtében egy ideig elveszítette az eszméletét. Valószínűleg a blúzára ezalatt filctollal rápingálták, hogy „Magyarok, a Duna túlsó partjára! Szlovákiát paraziták nélkül! A táskáját, amelyben személyi okmányait és a bankkártyáját tartotta, feltehetően ellopták, a cipőjét eszmélése után, futás közben veszíthette el.

Rohammentők vitték el a helyi kórház baleseti sebészeti osztályára, ahol az alábbi látleletet állapították meg: ütések nyomaitól származó sérülés a vérző arcon és szájon, hastáji- és combzúzódások, vaginális vérzés, agyrázkódás gyanúja. Néhány óra múlva Malina Hedviget saját kérésére mentővel a dunaszerdahelyi kórházba szállították, ahol az orvosi vizsgálat a nyitrai kollégák kórisméjét igazolta. Az egyetemista másnap este a média zaklatása elől saját felelősségére hazatért.

Tíz nappal később vizsgálta meg őt  S.K. törvényszéki orvos, aki kizárta az agyrázkódást, és nem talált külsérelmi nyomokat a megvizsgált személy testén sem, csupán apró sebet az ajkán és kék foltokat a combján. Arra, hogy miért ilyen későn rendelték el a felülvizsgálást, máig senki sem hajlandó válaszolni.


 Lezárják a nyomozást


 Szeptember 11-én Robert Kalinák szlovák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány – Robert Fico kormányfő jelenlétében – rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a nyomozást megszűntették, mert szerintük egyértelműen beigazolódott, hogy az egész történetet Malina Hedvig csak kitalálta. Azzal  érveltek, hogy a blúz nem volt bepiszkítva, a vizsgálat csupán a mosópor nyomait mutatta ki. Továbbá a  rendőrségi grafológus szerint a ruhaneműre firkált betűk megegyeznek a leány írásjegyével. Bejelentették: időközben a leány címére borítékban megérkeztek az ellopottnak vélt iratok.


Ján Packa szerint a bélyegen talált nyál megegyezik Malina Hedvig DNS-mintájával, vagyis önmagának adta fel a nyilván általa rejtegetett okmányokat. A nyitrai egyetemista azonnal cáfolt: megismételte, hogy bántalmazták, s ha jól emlékszik, akkor azért, mert egy magyarországi rendszámú gépkocsi vezetőjét magyarul igazította útba Érsekújvár felé. – Az ominózus borítékot már eldobtam a szemeteskukába, onnan halásztam ki, amikor több mint egy hét múlva kérték tőlem a nyomozók. Akkor ragasztottam vissza a bélyeget is – állította az egyetemista. Erre a rendőrfőkapitány azt válaszolta, hogy képtelenség milliméternyi pontosságra ugyanúgy visszaragasztani a bélyeget, mint ahogyan az eredetileg volt.

                                   

Tanúk és kérdőjelek

 
Jozef Sátek, a rendőrség korrupcióellenes alakulatának volt parancsnoka – az egyik legismertebb szlovák szakértő --  saját internetes honlapján hosszas elemzést készített az ügyről.

Furcsának tartja, hogy a rendőrség csupán négy órával a bejelentés után látott hozzá a helyszíneléshez, méghozzá nyomkereső kutya nélkül. Akkor és azóta sem kérték ki a város és az egyik közeli bevásárló központ térfigyelő kameráinak felvételét. Nem készítettek rajzvázlatot a helyszínről és a talált tárgyak méreteiről, színéről és egyéb jellemzőiről.

Megmagyarázhatatlannak tartja továbbá, hogy azt a kilenc tanút, akik látták a véres arccal berohanó Malina Hedviget, csak idén februárban hallgatták ki. Ráadásul a nyomozati anyag alapján egyértelmű, hogy a rendőrök elfogultan és célzatosan kérdeztek.

A szlovák belügyminiszter azt hangoztatta, hogy augusztus utolsó napjaiban több tucat lehetséges elkövetőt hallgattak ki, ellenőrizték alibijüket. Azokét is, akikről a sértett értékelhető személyleírást adott. Jozef Sátek szerint viszont mindezeknek semmi nyoma sincs a jegyzőkönyvekben. Igy folytatja: – Nem igaz az sem, hogy a blúz teljesen tiszta volt, ugyanis a szakértők enyhe olajfoltokat is kimutattak.

Továbbá az is érthetetlen, hogy a leány szoknyáját miért nem küldték szakértői vizsgálatra, holott az szemmel láthatóan sáros volt – érvelt a neves rendőrségi szakértő, aki azt is kifogásolja, hogy a DNS-minta azonosságáról hangoztatott bizonyíték nem is szerepel a nyomozati anyagban. Az viszont igen, hogy a grafológiai szakértő nem állapította meg egyértelműen, csak feltételezte, hogy a firkálás elkövetője esetleg maga a sértett lehet.

A nyomozók szerint zavarosak és ellentmondásosak a leány vallomásai, ezért javasolni kívánják a pszichiátriai kivizsgálását. Erről Stefan Hríb, az egyik legismertebb szlovák publicista Alojz Rakús neves pozsonyi pszichiáterrel konzultált, aki szerint teljesen normális, hogy a bántalmazás és a sokkhatás következtében a sértettet ideglenes vagy teljes emlékezetkiesés éri. Malina Hedviget egyébként saját kérésére egy szlovák lélekgyógyász már alaposan kivizsgálta, és arra a végső meggyőződésre jutott, hogy a leány nem hazudik.


Vádemelési indítvány, a védőügyvéd kifogásai

              

A rendőrségi vizsgálat elképzesztően gyors lezárásába az illetékes ügyész is beleegyezett. Roman Kvasnica védügyvéd jogorvoslati kérelmeit többször elutasította. November végén azt közölte a rendőrség, hogy ismeretlen személy feljelentette Malina Hedviget hamis tanúzás miatt. A nyomozás immár ennek alapján indult újra, s néhány napja vádemelési indítvánnyal zárult, amely ellen a védőügyvéd panaszt emelt.

Roman Kvasnica lapunknak nyilatkozva rámutatott: -- Célzatos manipuláció és hangulatkeltés zajlik. Jogsértő, hogy a nyilvánosság hamarabb értesül a fejleményekről, mint az érintett és az ügyvédje. Ugyancsak  felháborító, amikor Szlovákia főügyésze hamarabb közli a sajtóval, hogy megvádolják Malina Hedviget, mint ahogy az illetékes beosztottja meghozná a döntését – vélekedett az ügyvéd. Két szlovák lap tizenegy pontban fogalmazta meg kételyeit és kifogásait a nyomozással kapcsolatban. Kérdéseikre a rendőrségtől, majd az ügyészségtől kértek választ, de nem kaptak.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a pozsonyi Sme napilapban kávézgatás melletti locsogásnak minősítette a kifogásokat, amelyekre majd a bíróságon válaszolnak. Roman Kvasnica érdeklődésünkre ezekre a szavakra azt felelte, hogy a miniszternek nincs joga a nyomozásról és a folyamatban levő ügyekről nyilatkoznia.


Szétválasztani a tényeket a propagandától


Stefan Hríb szerint ha a rendőrség állítása igaz, akkor Malina Hedvig az újkori szlovákiai történelem legnagyobb hazudozója. Ha azonban a nyomozók képviselője és az ország jelenlegi politikai vezetése nem mond igazat, akkor az ártatlan leánnyal még szörnyűségesebb áldozat, mint évekkel ezelőtt Michal Kovác szlovák államfő fia volt, akiről Meciar titkosrendőrsége azt akarta elhitetni, hogy önmagát hurcolta el, s nem pedig ők itatták le és csempészték ki Ausztriába, hogy ezzel is lejárassák az akkori szlovák elnököt.

Marián Lesko neves szlovák publicista úgy véli, hogy Szlovákia egészséges közélete szempontjából is nagyon fontos, hogy az ügy a független és kellő jogkörökkel rendelkező bíróság elé kerül, amelynek minden lehetősége megvan ahhoz, hogy a tényeket szétválassza a propagandától. Bauer Edit europarlamenti képviselő hétfőn Strasbourgban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákiai jogállamiság próbaköve lesz a bírósági tárgyalás és az ítélet. Egy szlovák euroképviselő azonnal  tiltakozott az ügy felvetése ellen.

Pozsony, 2007. május

 

 

Malina Hedvig
Malina Hedvig
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.