Jogvédők szerint semmit nem ér a rendőrségi zöld szám

Mától ingyenesen hívható zöld számon lehet bejelenteni a rendőri jogsértéseket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke szerint a zöld szám bevezetése látszatintézkedés.

A 06-80-204-830-as telefonszámon jelenthetik be, ha törvénysértést, jogszabálysértést, korrupciót vagy olyan intézkedést észleltek, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak.

A szám lehetővé teszi, hogy az állampolgár ne kerülhessen olyan helyzetbe, amikor nem mer, nem tud bemenni az érintett rendőri szervezethez, és panaszt tenni, attól félve, hogy nem fogják komolyan venni a bejelentését – mondta a zöld számról Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese sajtótájékoztatón.

A hívásokat 24 órában, két vonalon fogadják. Ezen a telefonszámon a bejelentéseket a személyazonosság azonosítására alkalmas módon kell megtenni, mert az anonim hívásokat a Telefontanú vonalára irányítják át m- közölte Szauter Zoltán alezredes, az ügyeleti osztály vezetője.

A Társaság a Szabadságjogokért elnöke, Dénes Balázs látszatintézkedésnek nevezte a zöld szám bevezetését. Az elnök szerint attól, hogy a rendőrség létrehoz egy ilyen vonalat, nem várható jelentős változás a kifogásolt rendőrségi intézkedések kivizsgálásában.

A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság is többször kifogásolta már, hogy a rendőri intézkedések ellen benyújtott panaszokat ugyanaz a testület bírálja el, mint amelyiknek a hatáskörében az intézkedés történt. Mint mondta, épp ezért nem várható el, hogy a panaszokat érdemben bírálják el.

Dénes Balázs szerint Magyarországon a rendőri intézkedések ellen benyújtott panaszoknak döntő többségét valódi vizsgálat nélkül utasítják el. Hozzátette: nem tud olyan példát mondani a TASZ tízéves gyakorlatából, amikor egy Budapesten történt rendőri intézkedés elleni panasznak érdemben helyt adott volna a rendőrség.

A TASZ elnöke szerint "alapvető, koncepcionális változásra van szükség", amelynek része lehet a parlament előtt lévő rendőrségi törvény módosításában szereplő független rendőri panasztestület létrehozása.

A testület felállítása a TASZ elnökének álláspontja szerint a rendőrségbe vetett közbizalom növekedését eredményezheti.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.