Olcsó import jön a termelők nyakára

A bioüzemanyag-termelés csak rövid távon biztosít kecsegtető bevételt a magyar növénytermesztőknek, de ahogy az állattenyésztőknek már most, úgy nekik is az olcsó importtal kell versenyezniük.

- A világpiacon a minőségi élelmiszer felértékelődésére kell az elkövetkező évtizedben felkészülni. Ezzel együtt a támogatások csökkenésére, megszűnésére, a piacvédelmi intézkedések visszaszorulására kell készülni - mondta egyebek mellett Udovecz Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója egy hétfői, nemzetközi agrárpiaci kilátásokat taglaló konferencián. A főigazgató szerint az elkövetkező néhány esztendő a magyar növénytermesztők számára bőséget hoz. A megújuló energia termelése az egész világon átformálja a keresletet, s a gabonaforgalmi előrejelzések alapján biztosnak látszik az energiagabona európai piaca. A magyar termelők is arra számíthatnak, hogy akkor is maradnak a magasnak mondott árak, amikor - néhány év múlva - megszűnik a gabonaintervenció által diktált, tonnánkénti 100 euró körüli induló gabonaárszint. Az AKI - nemzetközi becslések alapján készített - előrejelzése szerint 2016-ban tartós, tonnánként 170-200 dolláros búza- és 130-150 dolláros kukoricaárra lehet felkészülni.

Udovecz Gábor a többséggel ellentétben úgy látja, hogy nem a bioüzemanyag-termelés jelenti a mezőgazdaság jövőjét, hanem az élelmiszer-előállítás. Nem érdemes hosszú távra berendezkedni a bioüzemanyag-gyártásban, mert a nagyobb területű országok még jelentős tartalékkal rendelkeznek, így ha az egész világon elterjedtebb lesz ez az energiaforrás, akkor ők veszik át a piacon a vezető szerepet. Példának az USA-t hozta fel. Idén 45 milliárd liter etanolt gyártanak a világon, ebből 38 milliárd liter az USA-ban készül, s csak 1,6 milliárd liter az Európai Unióban. (A világ biodízel-termelésében fordított a helyzet, Európa itt vezet 4,5 milliárd tonna éves termeléssel, míg az USA-ban csak 0,7 milliárd tonna alapanyag készül.) Ehhez azonban hozzá kell tenni azt is, hogy a cukornádból fajlagosan egy liter benzinnel egyenértékű üzemanyagot 19 dollárcentért lehet előállítani, míg gabonából 45-60 cent az átlagos költség. Vagyis a bioüzemanyag alapanyagát előállítóknak 7-8 évig jelenthet perspektívát és hektáronként 60-80 ezer forintos nettó jövedelmet az új iparágban való részvétel.

Az állattenyésztők nem ilyen évekre készülhetnek. Popp József, az AKI igazgatója szerint folytatódnak a jelenlegi trendek a világban. A világ húskereskedelmében exportőrként és importőrként csak néhány ország vesz részt, és ezek egyike sem Magyarország. Arra kell felkészülni, hogy hazánk külkereskedelmi mérlegében a sertés, a baromfihús és a tej elszámolásakor tartós lesz az import túlsúlya. Az igazgató szerint ezen a helyzeten csak jelentős technológiai és fajtaváltás segíthetne.

Brazil csoda

Brazília három évtized alatt a világ vezető cukor-, kávé-, szója-, dohány-, kukorica-, brojler-, marha- és sertéshústermelői közé sorakozott fel. Sotto Pacheco Costa, a brazil nemzeti agrárkutató intézet (az Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária) korábbi igazgatója szerint mindez annak köszönhető, hogy adottságaikat a legkorszerűbb technika és technológia alkalmazásával hasznosítják. Ma már az egy, innovációra befektetett dollár 13,2 dollár jövedelmet hoz. Három évtized alatt 378 millió hektár szavannás területet tettek alkalmassá mezőgazdasági művelésre, és ma évi 200 milliárd dollár az agrárgazdaság termelése.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.