Schwarzenegger, a környezetvédő

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a globális felmelegedés elleni küzdelmet sürgetve a szövetségi kormányt támadta egy cikkben, amelyet a hétfői The Washington Post közölt.

A hivatali hatalommal visszaélés esetét súrolja az, amikor a washingtoni kormány gátolja több szövetségi állam azon erőfeszítéseit, hogy megóvják a lakosság egészségét és jólétét - olvasható a cikkben, amelynek két republikánus szerzője Schwarzenegger és Jodi Rell connecticuti kormányzó.

A két kormánypárti politikus felhívta a figyelmet arra, hogy tizenegy állam, köztük Kalifornia és Connecticut a szövetségi szabályozásnál szigorúbb normákat akar életbe léptetni a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának korlátozására, de az illetékes szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) mindeddig nem adott erre engedélyt.

A két kormányzó azzal érvel, hogy mivel az autós környezetszennyezés az egyharmadát képviseli Amerikában az összes üvegházhatást keltő gáz kibocsátásának, a szigorúbb szabályozás fontos lépés volna a környezet tisztábbá tétele érdekében. A korlátozások ezenkívül megmutatnák a világnak, hogy az Egyesült Államok komolyan veszi a globális felmelegedés elleni küzdelmet.

Mint írták, az EPA nem tesz semmit, és így továbbra is azoknak az államoknak az útjában áll, amelyek előre akarnak lépni. Emlékeztettek arra, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság áprilisban döntést hozott a globális felmelegedésről zajló politikai vitában; a testület szoros, 5-4 arányú döntésében úgy foglalt állást, hogy a széndioxid környezetszennyező gáznak minősül, így a EPA korlátozhatja a káros anyagok kibocsátását.

A hatóság korábban azzal az ürüggyel hárította el zöld szervezek ez irányú követelését, hogy a széndioxid és több egyéb káros gáz az úgynevezett tiszta levegő törvény értelmében nem környezetszennyező, így a hatóságnak nincs jogköre korlátozást megállapítani.

Schwarzeneggerék a szövetségi adminisztráció tétlenségére utaló újabb kiábrándító jelnek tekintik, hogy George Bush elnök a múlt héten arra utasította a szövetségi hatóságokat, 2008 végéig tanulmányozzák a káros gázok hatását, illetve azt, miképpen érdemes fellépni ellene. A két kormányzó lelkiismeretlennek nevezi ezt a tétlenséget.

A kaliforniai politikus néhány hete azzal fenyegetett, hogy pert indít a Környezetvédelmi Hivatal ellen, ha nem teszi lehetővé, hogy Kalifornia és nyomában más államok önállóan szabályozhassák az autók károsanyag-kibocsátását; a hétfői cikkben megismételte ezt a szándékát.

Az EPA-nak két lehetősége van: vagy a változások élére áll, vagy félrelép az útból - szögezte le Arnold Schwarzenegger és Jodi Rell kormányzó.

A washingtoni Brookings Intézet értékelése szerint a globális felmelegedés a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány központi kérdése lesz.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.