Kiírták a közbeszerzési tervpályázatot a Kossuth tér rendezésére

Huszonötmillió forintot költhet az Országgyűlés a Kossuth tér rendezésére kiírt legjobb tervpályázatok megvételére; az eredményhirdetés augusztus 14-én lesz - olvasható az Országgyűlés honlapján.

A tervpályázat leadási határideje július 23. éjfél, aki pályázni akar, 72 ezer forintért veheti meg a dokumentációt. A pályázati kiírás szerint a Kossuth tér tervezett átépítése megteremti annak a lehetőségét, hogy olyan, a városrésznek karaktert adó, korszerű, többfunkciós városi köztér-közpark együttes jöjjön létre, amely találkozóhely és pihenőterület, ugyanakkor a környező utcák gyalogos forgalmának átvezetését és összekapcsolását is szolgálja, valamint megfelel a megfogalmazott biztonsági követelményeknek is.

A pályázó feladata a Kossuth tér meglévő értékeit megőriző, hasznosító megoldás kidolgozása a tér felszíni rendezésére oly módon, hogy a távlatban építendő felszín alatti parkoló és látogatóközpont elhelyezésére és felszíni létesítményeikre is javaslatot tesz. A feladat nem terjed ki a mélygarázs tervezésére. Szili Katalin és Demszky Gábor főpolgármester február 8-án jelentette be, hogy az Országház környékén közpark létesül. A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint a tér rendezése 1,23 milliárd forintba kerül, ennek túlnyomó részét a központi költségvetésből fedezik, erre március közepén levélben vállalt kötelezettséget a miniszterelnök, miután Szili Katalin továbbította neki a költségtervet.

A Fővárosi Közgyűlés március végén kormánypárti és MDF-es támogatással szavazta meg a Kossuth tér átadásáról szóló városvezetői javaslatot, ez alapján írta alá a főváros és az Országgyűlés Hivatala a megállapodást. Az Országgyűlés Hivatala és a Fővárosi Önkormányzat április 13-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében a parlament 50 évre megkapja használatba a Kossuth teret. Az Országgyűlés Hivatala korlátozottan használhatja az átadott területet, hiszen a közparkot - a protokoll események kivételével - reggel és este 8 óra között nyitva kell tartani. A szerződést a tulajdonos 20 évig indoklás nélkül rendes felmondással nem mondhatja fel.

Az Országgyűlés fenntartási hozzájárulást fizet a fővárosnak, 2009-re 20 millió forintot, később pedig évente ugyanezt az összeget a KSH-index-szel módosítva, illetve a kölcsönösen elfogadott fenntartási költségterv felét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.