Kövér figyelmeztetése ellenére Orbán vizsgálóbizottságot akar

A Fidesz vizsgálóbizottságot kezdeményez az Egymásért Egy-Másért Alapítvány és fiatal lányt a gyanú szerint megerőszakoló rendőrök ügyében - mondta Orbán Viktor pártelnök a Fidesz hétfői elnökségi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón, egy kérdésre reagálva. Az MSZP jelezte: támogatni fogja a vizsgálóbizottságok felállítását.

A pártelnök arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója lemondásáról, amely kapcsolatban állhat az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével, azt mondta: a Fidesz vizsgálóbizottságokat fog kezdeményezni az alapítvány ügyében, illetve az öt rendőr ügye kapcsán is. Orbán Viktor szerint a tisztánlátás érdekében mindkét ügyben szükséges a parlamenti bizottság felállítása.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a fiatal lányt a gyanú szerint megerőszakoló öt rendőr ügyében ki kell vizsgálni, rendkívüli esetről van-e szó, vagy korábban is történt ilyen. Hozzátette: fel kell tárni az "eltussolási kísérleteket" és azt, milyen "erők működnek a háttérben". Az ellenzéki vezető a rendőri vezetők és a rendészeti miniszter távozása kapcsán aggasztónak nevezte a rendőrségen belüli állapotokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy "rendet kell rakni" a rendőrségen belül. Szerinte ezeket az állapotokat csak úgy lehet felszámolni, ha a rendőrségen belül megmaradt becsületes, elhivatott embereket juttatják pozícióba.

A Fidesz vasárnapi kongresszusán újraválasztott pártelnök hangsúlyozta: nem lehet megkerülni a politikai felelősség kérdését, és az egész ügy politikai megfejtése ott érhető tetten, hogy a jelenlegi kormány "hatalmaskodik" hatalomgyakorlás helyett, emiatt pedig "szétcsúsznak" a dolgok, a közbiztonság, a kultúra és az erkölcsi elvek is.

Az emberek tanulékonyak: ha azt látják, hogy akinek hatalma van, az hazudhat, lophat, csalhat és becsületszavára bejelentheti, az adócsökkentés kormánya lesz, aztán adót emel, akkor előbb-utóbb más embereknek is eszébe jut, miért kellene betartani a törvényeket, miért ne lehetne azt tenni, ami hatalmában áll. "Fejétől bűzlik a hal" - fogalmazott a pártelnök. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz mikor ül vissza a határőrség és a rendőrség integrációjáról szóló kétharmados törvény ötpárti tárgyalásaira, Orbán Viktor azt mondta, várják, hogy sikerül-e rendet teremteni a rendőrségen belül.

Az Index.hu korábban úgy értesült, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalt is érintő alapítványi botrány parlamenti kivizsgálásával kapcsolatban komoly vita bontakozott ki Kövér László és Orbán Viktor között. A Fidesz hétvégén újraválasztott elnöke már a múlt héten szeretett volna a Földei-Szabó nevéhez köthető állítólagos visszaélések kapcsán vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezni, de ezt akkor Kövér megakadályozta. A titkosszolgálatokat egykoron felügyelő miniszter védeni akarta a szolgálatot a nyilvános vizsgálódástól.

Varju László, az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője reagálásában újságíróknak azt mondta, a képviselőcsoport a korábbi magatartását szeretné követni, azaz eddig is támogatott minden vizsgálóbizottságot, amelyet a parlamentben kezdeményeztek. Hozzátette: ha a kezdeményezést a házszabálynak megfelelően benyújtják, akkor a szocialista frakció támogatni fogja a vizsgálóbizottságok felállítását.

(MTI / Index)

Kövér László
Kövér László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.