Klein már kimarad a csúcstámadásból

"Nos, ezt a csúcstámadást feladjuk" - mondta telefonon hétfőn reggel Klein Dávid. A hegymászó gyomorproblémákkal küzd, társa Várkonyi László lehet, hogy még egyszer megpróbálja elérni a Mount Everest csúcsát.

Május 20-án, vasárnap éjfélkor az AHICO Everest Expedíció (2007) csapata, Klein Dávid és Várkonyi László oxigénpalack nélkül kezdte meg az utat a Mount Everest 8850 méter magas csúcsa felé. Magyar hegymászónak az oxigénpalack nélküli csúcshódítás még nem sikerült.

Klein Dáviddal Hajnal Ágnes, az Edge 8000 - Eseményhorizont kommunikációs munkatársa beszélt telefonon. A hegymászó azt mondta: "Nos, ezt a mai csúcstámadást feladjuk. 8600 méteren vagyunk. Azt hiszem, hogy tegnap nem volt elég időnk aludni és folyadékot inni, mert lassabbak vagyunk a vártnál - túl későn érnénk a csúcsra. Elképzelhető, hogy holnap (kedden) még Konyi (Várkonyi László) egyedül megpróbálkozik egy csúcstámadással. Az én gyomrom már nem bírná, savasodási problémáim vannak. Nekem nem lesz már több kísérletem."

A két hegymászó négy órája mászik lefelé a hegyen. Egyelőre nem lehet tudni, meddig mennek, de Várkonyi László, amennyiben újra meg akarja próbálni a csúcstámadást, nem ereszkedhet túl alacsonyra - mondta az Hajnal Ágnes.

A két magyar hegymászó már többször próbálták feljutni a Mount Everestre. Klein Dávid először 2001 őszén indult neki, egy nemzeti expedíció vezetőjeként, de lavinaveszély miatt vissza kellett fordulnia. 2005 tavaszán 8500 méterig jutott, akkor egy vihar miatt döntött a visszafordulás mellett. Legutóbb tavaly próbálkozott a csúcs meghódításával, 8450 méterig jutott, az erős szél és a mély hó miatt kellett visszafordulnia.

Várkonyi László először 1996-ban próbálta megmászni az Everestet, 7800 méterig jutott. 1999-ben 8650 méterig, 2000-ben 8400 méterig jutott, 2001-ben a Klein Dávid vezette expedíció tagja volt. 2002-ben 8750 méterig jutott oxigénpalack nélkül, ezzel ő az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere.

Az Everest megmászásának legfőbb nehézségét az okozza, hogy 8000 méter felett a légkör sűrűsége harmada a tengerszint közelében tapasztaltnak. A palackozott oxigén használata ezt a nehézséget jelentős mértékben csökkentheti.

A hegy első magyar megmászója, Erőss Zsolt 2002-ben oxigénpalackkal jutott fel a Mount Everest csúcsára. Oxigénpalack nélkül először két német: Reinhold Messner dél-tiroli olasz, és Peter Habeler osztrák állampolgár el a csúcsot 1978-ban. Napjainkig több mint 1500 hegymászónak sikerült felérnie a Föld legmagasabb pontjára. Az oxigénpalack nélküli csúcshódítások száma 100 körülire tehető. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.