A vak ember vasárnapja

Az ortodoxok a húsvétot követő hatodik vásárnapot a vak ember vasárnapjának nevezik, és különleges ünnepnek tekintik. Van is valami különös ebben, és nem csupán vallási szempontból.

1990-ben például ezen a napon választotta meg Románia Ion Iliescut államelnöknek, s akkor juttatta kormányra posztkommunista pártját, amelynek akkor még a jelenlegi államfő, Traian Basescu is oszlopos tagja volt.

Az idén a vak ember vasárnapjának reggelén Bukarestben félig-meddig hivatalosan is bejelentették: az egy nappal korábbi népszavazás visszahelyezte hivatalába a felfüggesztett államelnököt, Traian Basescut. Hogy ennek a döntésnek a román népre nézve milyen következményei lesznek, azt egyelőre a politikai élet megfigyelői is csak találgatják. Minden jel arra mutat, hogy Basescu eddigi betyáros stílusában kívánja ellátni feladatait, a belpolitikai konfliktusok tehát folytatódnak. Kevésbé látszik valószínűnek, hogy az elmúlt hónapok történéseiből az érintettek levonják a szükséges tanulságokat. Pedig az Európai Unió egyre ingerültebben figyeli az EU-tagság elnyerése után Romániában elszabadult belső politikai háborút, s mindenekelőtt azt, hogy a beígért reformok leálltak, a légkör pedig minden egyébnek kedvez, csak a munkának és az unió által is szorgalmazott modernizációs projektek kidolgozásának nem.

Mielőtt 2004 decemberében hatalomra került, az ellenfelével, Adrian Nastase akkori miniszterelnökkel folytatott utolsó televíziós vitája során Basescu kijelentette: a román nép legnagyobb tragédiája, hogy két kommunista közül kell magának elnököt választania. Mára persze mindez csak emlék, a szombati döntés idején "a népnek" már nem kellett ilyen dilemmával szembenéznie. A vasárnap pedig amúgy is a vak ember napja volt. Ki akar ilyenkor bármivel is szembenézni? (T. Sz. Z.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.