Webkamerával látták egymást a vitázók

Az EU és a közel ötven partnerszervezet által indított Európai Állampolgári Konzultáció először biztosított lehetőséget a tagállamok polgárainak, hogy hangot adjanak elképzeléseiknek arról: miként szeretnék átalakítani az unió politikai irányvonalát - mondta lapunknak Wagner János, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A programban részt vevő harmincfős magyar csoport tagjait reprezentatív módon - nemre, életkorra, lakóhelyre, foglalkozásra való tekintettel - válogatták ki független szervezetek. A konzultáció első, február végi fórumán volt a témaválasztás, amelynek eredményeként három fő tematika körvonalazódott: család- és szociálpolitika, energiapolitika, valamint az EU globális szerepe és a bevándorlás.

A magyarok többek közt minőségi szociális és egészségügyi ellátást, az illegális migráció megszűnését és a megújuló energiaforrások használatának növelését szeretnék a jövőben. Egy kérdésben nehezebbnek bizonyult az egyhangúság: nőjön-e az EU centralizált döntéshozatali szerepe, vagy maradjon a tagállamok jelenlegi, széles körű autonómiája?

Az egyszerre zajló vitafórumokon az interaktivitás a nagy távolságok ellenére is jól működött: a résztvevők webkamerán keresztül betekintést nyerhettek a partnerek eszmecseréjébe. Az Európai Bizottság a júniusi EU-csúcson ismerteti a konzultációk eredményeit a tagállamok vezetőivel.

Részletek a magyar kívánságlistából

Az EU alkotmányban rögzítse az állampolgárok jogát a magas szintű egészségügyi és szociális ellátáshoz, a minőségi oktatáshoz. Az EU kötelezze a tagállamokat olyan támogató rendszerek kidolgozására, amelyek ösztönzik a családbarát munkahelyek kialakítását. Az EU alkosson szabályozást, amely a gazdasági élet szereplőit arra ösztönzi (adókedvezményekkel, munkahelyteremtő beruházások támogatásával), hogy a bérek közötti különbségeket felszámolják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.