Izrael egy Hamász-vezető házát lőtte

Szükségállapotot rendelt el Izrael vasárnap a palesztin rakétatámadások érintette dél-izraeli városok körül - közölte a védelmi minisztérium.

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet fokozott katonai válaszlépésekről döntött vasárnap, válaszul a Gázai övezetből kiinduló palesztin rakétatámadásokra, de tartózkodott attól, hogy nagyszabású szárazföldi offenzívát rendeljen el. 

A döntés értelmében az izraeli haderőt felhatalmazzák arra, hogy fokozott műveleti intézkedéseket tegyen a rakétatámadások visszaszorítása érdekében, s ezen intézkedések célpontjául a támadásokért felelősnek tartott Hamász és Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezetek tagjait szemelje ki.

A nagyszabású gázai övezeti szárazföldi hadműveletről való lemondással Izrael a jelek szerint engedett a nemzetközi közösség nyomásának; a világ vezetői ugyanis arra hívták fel a zsidó államot, hogy tanúsítson önmérsékletet a hadműveletek során.

Az izraeli hadsereg közlése szerint palesztin fegyveresek vasárnap mintegy tíz rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, közülük négy be is csapódott a zsidó állam déli részén, de nem okozott személyi sérülést. Az izraeli légierő előzőleg a Hamász három feltételezett tagjával végzett.

Légicsapást mért az izraeli légierő vasárnap este a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének házára Gázában, a támadás legalább nyolc halálos áldozatot követelt.

Hamász-forrásból származó közlés szerint a szóban forgó politikus, Halíl al-Hajja a légicsapás idején nem tartózkodott otthon, így nyilvánvalóan sértetlenül átvészelte a történteket.

Közben a Gázai övezetben a szembenálló felek a jelek szerint tartják magukat az egyiptomi közvetítéssel létrehozott legújabb tűzszünethez, amely az iszlamista Hamász mozgalom és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette világi Fatah mozgalom tagjainak több mint egy héten át tartó összetűzéseit hivatott lezárni. A frakcióharcokban 49 ember vesztette életét; az volt a legvéresebb belvillongás azóta, hogy márciusban a

Fatah és a Hamász részvételével megalakult a palesztin egységkormány. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.