Gőzerővel keresik az utódokat

Gyurcsány elküldi az ORFK és a BRFK főkapitányát. Információink szerint hétfőn lemond a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka is. Már felmerültek nevek a most távozó rendőri vezetők pótlására, bár sokakat meglepett a kormányfő bejelentése.

Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavait tapssal fogadták, a választmány tagjait hallhatóan meglepte a rendőri vezetők menesztésének bejelentése.

A választmányi ülés után lázas káderkutatásba kezdetek a szocialisták, ami arra enged következtetni, hogy a főrendőrök leváltása nem volt előkészítve, a bejelentéskor talán még maga a miniszterelnök sem tudta, hogy ki lesz Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány utóda.

Azt pedig szinte senki nem értette, hogy a kormányfő miért nem jelentette be a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnokának menesztését is, amikor az ő parancsnoksága alatt szolgál(t) az a tizenhárom autópálya-rendőr, akiket vesztegetéssel, s az az öt készenléti rendőr, akiket nemi erőszakkal gyanúsít az ügyészség. Utóbbiakat szombaton alig kétórás tárgyalás után letartóztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amiből arra következtethetünk, hogy a bűncselekmény elkövetésének gyanúját a bíróság megalapozottnak találta.

Információink szerint a szombat délutáni és esti politikai-szakmai konzultációk keretében a miniszterelnök környezetéből több szocialista politikustól és szocialistákhoz közelálló rendészettel foglalkozó szakpolitikusoktól, szakértőktől kértek névjavaslatokat. E „beszélgetések” keretében országos rendőrfőkapitány-jelöltként vetődött fel Bánfi Ferenc tábornok, az ORFK egykori közbiztonsági főigazgatójának a neve; valamint Ármos Sándor Nógrád és Halmosi Zsolt Hajdú-Bihar megyei főkapitány neve. Gergényi lehetséges utódaként a legtöbben Tóth Gábor dandártábornokot, a budapesti rendőr-főkapitány jelenlegi bűnügyi helyettesét emlegetik. Úgy tudjuk, más nevek is felmerültek.

A kormány rövid idő alatt rendezni kívánja a rendőrség sorait, azaz, az új vezetést napokon belül beiktatják hivatalába. Nem távozik ugyanakkor a rendészeti miniszter, noha az ellenzék az ő menesztését is előfeltételül szabta a Rendőrségi törvény kétharmados többséget igénylő módosításának támogatásához, sőt, már az egyeztetések folytatásához is. A szóvivői iroda közlése szerint azonban Petrétei József nem nyújtotta be lemondását, a korányfő pedig nem készül a kabinet átalakítására. Úgy tudjuk, ha teheti, Gyurcsány Ferenc a rendészeti reform, azaz a rendőrség és a határőrség integrációjának befejezéséig feltétlen szeretné „hivatalában tartani” Petréteit, azaz a dolgok mai állása szerint 2008. január elseje előtt nem készül meneszteni őt.

Információink szerint hétfőn lemond vezetői megbízatásáról Dobozi József dandártábornok, a Redisz parancsnoka is, miután a Rebisz szervezetébe tartozó autópálya-rendőrség tizenhárom tagját vesztegetéssel, szolgálat öt rendőrét pedig nemi erőszakkal gyanúsítja az ügyészség. Az ő utódlásáról már az új országos rendőrfőkapitány előterjesztése nyomán dönt majd a szakminiszter.

Én a magyar rendõrséget önmagától megvédeni nem kívánom és nem is fogom
Én a magyar rendõrséget önmagától megvédeni nem kívánom és nem is fogom
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.