Pályából adótorony

A golfhoz hasonló játékokról már az ókorból is vannak emlékek, a mai golf közvetlen elődjének azt tartják, amit a skót tengerparton a pásztorok játszottak az 1400-as évek derekán. II. Jakab skót király a haza védelmét látta veszélyeztetettnek, mert a hadra fogható ifjak a fegyverek helyett inkább a golfütőt forgatták, ezért 1457-ben betiltatta e szórakozást.

A skót, angol és ír területeken a XVIII. század közepén éledt fel igazán e sport, megalakultak az első klubok, amelyek közül még ma is működik néhány, majd mintegy 100 évvel ezelőtt elterjedt Európában és Amerikában is.

Magyarország akkor még nem volt lépéshátrányban. 1902-ben, gróf Andrássy Géza jóvoltából a lóversenypályán megtartották az első golfbemutatót. Az első pálya Tátralomnicon épült meg, ahol 1909-ben került sor az első versenyre. Budapesten 1911-ben alakult meg a Budapest Golf Club, 1920-ra pedig Lauber Dezső tervei alapján elkészült a Széchenyi-hegyi golfpálya, melyet a kontinens egyik legszebb pályájaként tartottak számon. A golf a 20-as években élte hazánkban virágkorát, és ma talán hihetetlennek tűnik, de 1926-36 között Magyarország meghatározó volt az európai golféletben. 1952-től azonban nemkívánatos sport lett a golf, a kormány a pályára telepítette a kisvasutat, a tévéadótornyot, majd végső döfésként radarállomást telepítettek a területre. A golf magyarországi története 1979-ben folytatódott, amikor dr. Gáti Ferenc és egy lelkes csapat elkezdte megszervezni a magyar golféletet, megalapította a Kék Duna Golf Clubot, elkezdődött a kisoroszi golfpálya építése, és esély kínálkozott az akkor még csak 30 éves hendikep ledolgozására. A sajátosan magyar viszonyok azonban más mederbe terelték az eseményeket. A 80-as évek elején a Danubius Szállodavállalattal már társult lelkes golfozók gazdasági társaságot alapítottak, amelybe beszállt általában egymillió forintos hozzájárulással mintegy 20 vállalkozás, köztük olyan tekintélyek is, mint az IBUSZ és az OTP Travel. Elkészült kilenc pályaszakasz, és eljött a megváltó - Amerikából - Deny Hajnal személyében. Igaz, képzettsége fodrász volt, de járt életében golfpályán, és Kisorosziban megbíztak a szakértelmében. Megjelenésével nagyjából egybeesett a kárpótlási folyamat, amelynek keretében mintegy 80 kistulajdonos kezébe került az addig az önkormányzattól bérelt terület nagy része. Minden lyuknak más volt a tulajdonosa, ami még kisebb probléma lett volna, ám a teljhatalmat kapott Hajnal, mint az egyszer csak kiderült, hat éven át lenyelte a bérleti díjakat, és a falu egyszer csak fellázadt. Az agonizálás évekig tartott, új tulajdonosok jöttek, ellenklubok alakultak, próbálták kivásárolni a kárpótoltakat, akik közül néhányan még mindig ragaszkodnak tenyérnyi földjükhöz. Eközben a golfélet néhány esztendeje teljesen megszűnt a szigeten. A hazai golf újjászületésére 1991-ig kellett várni, akkor nyitotta meg kapuit Bükfürdőn a Birdland Golf&Country Club.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.