Kutyaürülék ellen nincs kampány

A kutyaszar elleni népfront egyik élharcosa, Terézváros önkormányzata az idén nem kampányol a kulturált ebtartásért: nincs pénze, minden petákot meg kell fognia. De azért megteszi, ami tőle telik: takarít és tudatformál, ami belefér.

A civilizált kutyasétáltatásért vívott küzdelemben élen járó Terézváros 2005 júniusában indított offenzívát a tahó kutyasétáltatás ellen. A Kulturált Ebtartásért című programjuk részeként 140 parkolóórára gyűjtőzacskótartót, nyolcvan pontra pedig zacskógyűjtő tárolót szereltek, aztán a városrész összes ebtulajdonosának küldtek egy levelet, amelyben megkérték: bátran használja a vadonatúj infrastruktúrát. Két országos celebritás: Vincze Lilla énekes és Markó Iván balettművész-koreográfus vezetésével létrehozták az Intelligens Kutyatartók Klubját. Több tévécsatornán antikutyaszar-reklámokat kezdtek sugározni, tavaly pedig rövidfilmpályázatot hirdettek e témakörben. Az erőfeszítéseknek meglett az eredmény - állítják. Verók István polgármester azt mondja, 2005-ben hetente mindössze egyszer ürítették a konténereket, most háromszor kénytelenek; amíg két éve 20-30 ezer felszedőzacskó fogyott, most 70-80 ezer, és amíg tavalyelőtt 3-4 köbméter kutyapiszkot találtak a konténerekben, most több mint tíz-tizenkét köbméternyit. Kijelenthető tehát - szögezte le Verók -, hogy nagyjából 70 százalékkal kevesebb kutyaürülék látható a kerületben, mint a kampány kezdetekor.

Az idén azonban nem lesz kampány: a kerületnek minden garast a fogához kell vernie. Mindenről azonban nem mondanak le. A polgármester közölte: több kutyaürülék-eltüntető akcióra készülnek, minden helyi rendezvényt kihasználnak a viselkedésformálásra. Mindemellett lehetővé teszik a polgároknak, hogy nyomon követhessék, hol, merre járnak a műholdas helymeghatározóval felszerelt aszfaltmosó gépek.

A megszorítások miatt idén a fővárosi önkormányzat sem tud beszállni a harcba. Az elmúlt években komoly pályázati kerete volt, a kerületek aspirálhattak és aspiráltak is a pénzre, amelyből mindenekelőtt újabb és újabb járdatakarító gépeket vettek. Az idén várhatóan nem lesz ilyen keret - tudtuk meg a városháza sajtóosztályától.

Kétségtelen, hogy a terézvárosi tájkép összességében gusztusosabb, mint mondjuk húsz éve, amikor a kerület bármely, tetszés szerint kiválasztott pontján maximum ötméterenként szarba szökkent, aki nem figyelt. De ünnepelni ezért még nem kéne. A minden szempontból reprezentatív Szondi utcán durván negyven kakát összesítettünk, az Andrássy út egy háztömbnyi szakaszán, a zöldsávban úgy húszat, a kutyafuttatóval szerelt Hunyadi téren fél tucatot. Mint olyan embernek, aki a környéken töltötte gyerekkorát, a számok nem okoztak különösebb meglepetést, illetve ha igen, inkább kellemeset. A Király utca felújított szakaszán azonban, minek tagadjam, kiült az arcomra a döbbenet. A környékbeli közönség gyakorlatilag az összes új, kővel bekerített virágágyást kutyavécének használja, márpedig van ágyás bőven. A Király utcában 120-ig jutottunk a számolással.

Az idén nincs ingyenzacskó, csak tudatformálás, kulturált ebtartásra nevelés
Az idén nincs ingyenzacskó, csak tudatformálás, kulturált ebtartásra nevelés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.