Módosítanák a Btk-t, hogy jobban lehessen büntetni a rendőröket

Az igazságügyi és rendészeti miniszter jövő héten olyan javaslatot terjeszt a  kormány elé, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvet (Btk.), és ha  az erőszakos közösülést hivatalos eljárásban követték el, azt akár  15 évig terjedő szabadságvesztéssel is lehessen büntetni.

Petrétei József ezt pénteken jelentette be egy rendkívüli sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott hivatalában  Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettessel, Dobozi  Józseffel, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) parancsnokával  és Frankberger Ferenccel, a Rendvédelmi Szervek Védelmi  Szolgálatának (RSZVSZ) vezetőjével.

A miniszter elmondta: azért kérette hivatalába a vezetőket, hogy  áttekintsék a meghozandó intézkedéseket, ezekről hétfő délre  intézkedési tervet kér.

"Mélységesen felháborít és tűrhetetlennek tartom, hogy a  rendőrség állományába tartozó személyek olyan bűncselekményeket,  visszaéléseket követnek el, amelyek a rendőrségbe vetett közbizalmat  ássák alá" - mondta.

"Nem lehet szó a mundér becsületéről, nem lehet szó az ügyek  eltussolásáról" - mondta.

Megjegyezte: fontos, hogy a jövőre nézve olyan intézkedések  szülessenek, amelyek megakadályozzák, hogy egyenruhások ilyen  cselekményeket követhessenek el.

Hozzátette: a rendőri munkára alkalmatlanok kiszűrésére két  módszer alkalmas: a pályaalkalmassági vizsgálat - így a pszichikai  alkalmasság - szigorítása, illetve a hatékony ellenőrzési rendszer.  Mint mondta, erre vár konkrét javaslatokat hétfő délig. Hozzátette:  Szabadfi Árpád már jelezte, hogy az ellenőrzés hatékonyságának  javítása érdekében visszaállítják a 2004-ben megszüntetett  ellenőrzési főosztályt.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem megfelelő a  pályaalkalmassági vizsgálat, a miniszter azt válaszolta: "ha ilyen  jellegű problémák merülnek fel, akkor legalábbis meg kell  vizsgálni".

A miniszter kitért arra, hogy az egyenruhások által elkövetett  bűncselekmények felderítésében a rendőrségnek fontos szerepe volt:  az Autópálya-rendőrség 13 tagjának lebuktatásán az RSZVSZ féléven  keresztül dolgozott, az erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatban a  közvetlen rendőri vezetők mindent megtettek a nyomozás segítése  érdekében.

A miniszter hangsúlyozta: a rendőrség becsülettel dolgozó  állománya mély felháborodással fogadta a híreket, "az ilyen  cselekményt elkövetőit a testület kiveti magából".

"Nincs a rendőrség soraiban olyanoknak helye, akik visszaélnek  szolgálati viszonyukkal, beosztásukkal" - mondta. Hozzátette: a  vizsgálatnak ki kell derítenie azt is, vannak-e az ügynek felelősei  a rendőri vezetők körében.

Arra a kérdésre, felajánlotta-e lemondását, kijelentette: "a  személyemet érintő kérdéssel kapcsolatos döntés a miniszterelnök  kompetenciájába tartozik", ahogyan a Belügyminisztérium  visszaállításával kapcsolatos szervezeti kérdés is. Kérdésre  válaszolva hozzátette: eddig egyetlen rendőri vezető sem ajánlotta  fel lemondását az ügy miatt.

Mint mondta, azt gondolja, hogy a határőrség és a rendőrség  integrációja kapcsán lehet visszatérni a személyi kérdésekre.

Hozzátette: ezt a cselekményt nem lehet politikai  hisztériakeltésre felhasználni, nagyon fontosnak tartom, hogy  mielőbb sor kerüljön a rendőrség és a határőrség integrációjára.  Mint mondta, aki erre nemet mond, az nemet mond a független  panasztestület felállítására, az ország schengeni csatlakozására is.

A Fidesz felvetésére, hogy a Rebisz felállítása rossz döntés  volt, emlékeztetett rá: a határőrség és rendőrség integrációja során  - az elképzelések szerint - a Rebisz Autópálya-rendőrsége átkerülne  a közlekedésbiztonsági szolgálati ághoz, többi része pedig  Készenléti Rendőrségként működne tovább.

A miniszter elmondta, hogy Szabadfi Árpád tájékoztatta arról,  mit kíván tenni annak érdekében, hogy a lakosság tudja, az intézkedő rendőrnek hogyan kell fellépnie, mihez van joga, mit tehet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.