Nagyot vakart a főpolgármester és a tanácsnok

Négy megtermett szemetes-zsáknyi vadplakátot kapart le a kirakatokról, oszlopokról és áramszekrényekről tegnap délelőtt a Nagymező utcában a főpolgármester és a városarculati tanácsnok - kamerák kereszttüzében - spaknival, sniccerrel. Kis lépés nekik, nagy lépés lehet a városnak - mondja a tanácsnok.

Bojár Iván András, aki - mint hírül adtuk - már hónapokkal ezelőtt meghirdette az illegális plakátolás elleni háborút, érdeklődésünkre közölte: egyebek mellett a lapunkban futott Nagyvárosi cirkáló című sorozat inspirálta az offenzíva beindítására (Bojár interjúalanyként járta a várost kollégánkkal, együtt szörnyülködtek a rendetlenségen, a koszon és sok egyében - A szerk.). A cikkekben civilként annyit szapulta a mindent elborító vadplakátguanót, hogy úgy gondolta: miután pozíciót kapott a városházán, kötelességének érezte, hogy a tettek mezejére lépjen.

Mint arról beszámoltunk, Bojár a közelmúltban a hirdetők közreműködését kérte a városkép civilizálásához, egyebek között felhíva a figyelmüket, hogy a nyomorúságos és pláne illegális reklámozási mód nemcsak a városképet teszi tönkre, de az ő imázsuknak sem tesz jót. A rendszeresen feketén hirdető kultúrintézményeknek (Petőfi Csarnok, Trafó stb.) már elküldték a leveleket, most a cégek jönnek - mondta Bojár. Emellett készítenek egy internetes szégyentáblát, tisztabudapestet.hu címmel, amelyen pellengérre állítják az összes olyan szereplőt, amelynek/akinek a nevét a vadplakátokon találják. Nemcsak a programszervező cégekét és a szponzorokét, hanem - ha például egy koncertről van szó - a fellépőkét is. Talán ez is hat majd.

Bojár felhívta a figyelmet: a vadplakátvakarással megbízott brigádokat közterület-felügyelők kísérik, akik feljegyzik a hirdetményeken szereplő neveket, címeket, számokat, és feljelentik azokat, akiknek a megbízásából/érdekében kitették a papírokat. Hozzátette: a vadplakátolás büntetőtarifájának plafonja 30 ezerről 100 ezer forintra ugrik; a Fővárosi Közgyűlés már elfogadta a változtatást, az igazságügyi tárcára várnak, hogy véglegesítse a döntést.

A tegnapi plakátszüret eredménye: négy megtermett szemeteszsák tele falragasszal
A tegnapi plakátszüret eredménye: négy megtermett szemeteszsák tele falragasszal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.