Tisztáldozat a titkosszolgálatnál

- A kormányzati káoszt jól jelzi, hogy sajtóhírek szerint kirúgták a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azon vezetőjét, aki az újságírók zaklatásáért volt felelős - jelentette ki az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A Magyar Hírlap aznap számolt be arról, hogy az NBH belső szabályainak megszegése miatt távozott tisztségéből az igazgató, akit felelősség terhel a Magyar Nemzet újságíróját otthonában felkereső nemzetbiztonsági tisztek kiküldése miatt. A lap értesülése szerint az igazgató még az idén nyugdíjba vonul.

A Magyar Nemzet március 24-én "Művelet: újságírókat zaklat az NBH" címmel közölt cikkében azt írta: az NBH munkatársai jelentek meg a lap újságírójánál, miután egyik kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György, az NBH-t is felügyelő kancelláriaminiszter "nagyszabású" építkezésén járt.

Cser-Palkovics tegnapi közleménye szerint "nemrég az NBH és a kormányszóvivői iroda még egymással versengve bizonygatták az újságírókkal szembeni fellépés törvényességét, szakszerűségét. Jó lenne, ha a kormány végre valóban felismerné, hogy a nemzet biztonsága kiemelkedően fontos ügy, ezzel nem lehet szórakozni, itt nem lehet kisszerű politikai játszmákat folytatni, önző gazdasági-politikai érdekeket érvényesíteni."

Az MTI érdeklődésére viszont a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese emlékeztetett rá, hogy a korábbi hivatalos közlemény is azt hangoztatta: az úgynevezett lesencefalui ügyben az eljárás törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség jegyeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Emiatt belső vizsgálatot is indított Galambos Lajos főigazgató, és a vizsgálat jelenleg is folyik. Az illetékes szerint az igazgató távozását nem lehet ezzel a fegyelmivel közvetlen összefüggésbe hozni.

Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter korábban azért rendelt el vizsgálatot, hogy tisztázza: szakszerű és szabályos volt-e az NBH munkatársainak látogatása az érintett újságíróknál, akik Lesencefaluban az építkezésen kívül sok, azzal össze nem függő, de Szilvásyt érintő ügyben is tájékozódtak.

Ezek után két ütemben vizsgálódott az NBH. Előbb az alapinformációkat szerezte be, később, két hónap múltán, szokatlan módon az egyik újságírót lakásán keresték fel és kérdezték. Úgy tudjuk, hogy e műveleti részben volt szerepe a jelenleg betegállományban lévő igazgatónak.

Úgy tudjuk, hogy az érintett tisztnek nem ez volt az első vitája vezetőivel. Az előző ciklusban, 2005-ben például az úgynevezett "Mucuska-gate" ügyben belső körökben vitatott szerepet játszott, s - mint arról korábban beszámoltunk - hazugságvizsgáló géppel is tesztelték. Mint emlékezetes, ezt a botrányt is a Magyar Nemzet értesülése robbantotta ki, a lap ugyanis kormánypárti politikusok, köztük Magyar Bálint és Hiller István miniszterek lehallgatásáról, állítólagos biztonsági kockázatot jelentő kapcsolataikról számolt be. (A cikkek Magyar Bálintot összefüggésbe hozták egy hölggyel, aki a gyanú szerint más ország számára szolgáltatott hírszerzési adatokat.) Az NBH akkor azt vizsgálta - egyebek mellett a poligráf "bevetésével" is -, hogy jutott-e ki bizalmas információ a hivatalból.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.