A magyar környezeti tárca ismerteti a verespataki cég válaszait

A magyar környezetvédelmi minisztérium is ismerteti a magyarországi nyilvánossággal a verespataki aranybányát tervező cég válaszait - közölte Kovács Kálmán, a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztérium államtitkára.

A magyar politikus romániai kollégájával, Korodi Attilával találkozott Bihar megyében, ahol egy üzletember-találkozón vettek részt. Az eseményt követően tárgyalást folytattak, amelyen szóba került a verespataki aranybánya ügye is.

Kovács Kálmán emlékeztetett: a kanadai Gabriel Resources - amely a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalaton keresztül valósítaná meg az aranybánya létrehozására vonatkozó verespataki beruházását - nemrég megválaszolta a terv ellenzői által megfogalmazott kérdéseket és kifogásokat, a több mint 12 ezer oldalas dokumentum pedig a magyar szaktárcához is eljutott.    

A román kormány tárcaközi bizottságának július 2-ig kell megvizsgálnia ezt a dokumentumot. A magyar államtitkár jelezte: Magyarország is részt szeretne venni szakembereivel megfigyelőként e testület munkájában, amely javaslatot tehet a kitermelési engedély megadására.    

A válaszokat tartalmazó dokumentumról Kovács elmondta: a magyar kormány technikailag megteremti a feltételeit annak, hogy a magyarországi nyilvánosság is megismerhesse a cég válaszait. A szaktárca a napokban dönti el, pontosan miként tájékoztatja a közvéleményt. Hozzátette: biztos, hogy a minisztérium honlapján is hozzáférhetővé teszik a dokumentumot, de arra törekednek majd, hogy más formában is ismertessék - mondta Kovács Kálmán.

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni Verespatak mellett. E helyen legalább 330 tonna aranyat és 1300 tonna ezüstöt rejt a föld.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.