Gyurcsány: Magyarország az EU-ba várja Horvátországot

Barátként, szomszédként, szövetségesként, testvérként azon vagyunk, hogy ugyanabban a közös hazában, az Európai Unióban találja meg a helyét Horvátország, mint ahogyan megtalálta a helyét Magyarország is - jelentette ki Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a Zágrábban csütörtökön megtartott második magyar-horvát együttes kormányülés után Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel együtt tartott sajtótájékoztatón.

A Horvát Állami Levéltár díszes olvasótermében tartott közös kormányülés témája volt a kétoldalú együttműködés a gazdasági szférában, illetve az oktatás és a kultúra területén. Nagy teret kaptak az infrastrukturális fejlesztések, és ezen belül is különös hangsúlyt helyeztek az energetikai együttműködés kérdésére.    

Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentette: Magyarország érdeke, hogy szélesebb regionális együttműködésben diverzifikálja energiaellátását, és Budapest szeretne aktív résztvevő lenni a Horvátországban létesítendő, cseppfolyós földgáz befogadására alkalmas terminál kiépítésében. Ez Magyarország számára stratégiai kérdés, "kijutást jelent a világba" - mondta a magyar kormányfő,  s nagyon fontosnak nevezte, hogy a politikai támogatás és egyetértés után a konkrét projektben is legyen kellő fogadókészség.

Ivo Sanader "teljesen logikusnak" nevezte a magyar érdeklődést, de megjegyezte, hogy a terminál helyszínéről egyelőre nem született döntés: Krk szigete, illetve az isztriai Plomin jöhet szóba, és az utóbbi hely a valószínűbb.

Gyurcsány szerint "van egyezség" a horvát és magyar gázvezetékek összekötéséről - amihez 340 kilométer vezetéket kell még megépíteni -, illetve van egyezség a horvát és magyar autópályák összekötéséről is, arról, hogy ez 2008-ra befejeződik.

A magyar kormányfő szerint az olajipar területén arról kezdeményeztek a horvát partnerrel közösen tárgyalásokat, hogy az EU előírásaival összhangban szülessék megállapodás a kőolajtermékek stratégiai célú tárolásáról. Szó esett a közép-európai kőolajvezetékek összekapcsolásáról szóló program kialakításáról is.

Gyurcsány felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátországba évente 400 ezer magyar turista érkezik, és Budapest őket kívánja segíteni azzal, hogy konzult és magyar rendőröket küld Horvátországba. Rámutatott arra, hogy vannak olyan magyarok, akik telket és ingatlant szeretnének vásárolni Horvátországban. Örömét fejezte ki, hogy a horvát kormány új intézkedései nyomán lényegesen javultak az ingatlanszerzési-bejegyzési feltételek.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy a Vir szigeti magyar ingatlanok lerombolásának kérdése - az ügyről amúgy nem volt szó az együttes kormányülésen - nem közjogi, hanem magánjogi vita, amelyben a magyar állam közvetlenül nem szereplő. Sanader hangsúlyozta, hogy Horvátország Magyarországhoz és más EU-tagországokhoz hasonlóan elfogadja az ingatlanszerzés kölcsönösségének elvét, és nincs különleges bánásmód, amely révén elsőbbséget élveznének Horvátország vagy bármely EU-tagállam állampolgárai.

Gyurcsány tájékoztatta a horvát kormányfőt arról, hogy Magyarországon napirenden van a választási rendszer megújulása, amely révén a kisebbségek is képviseletet kapnának a parlamentben, de ehhez kétharmados törvények elfogadása szükséges. Sanader rámutatott arra, hogy a horvát parlamenti képviselet még jobban hozzájárulna a horvát-magyar kapcsolatok fejlődéséhez.

A közös kormányülés után a magyar és a horvát szaktárcák vezetői több, a kétoldalú gazdasági együttműködést szabályozó dokumentumot írtak alá. A gazdasági miniszterek a V/B összeurópai közlekedési folyosó murai autópályahídjának építéséről szóló, három évvel ezelőtti megállapodás módosításáról írtak alá egyezményt, illetve kézjegyükkel látták el a kis és közepes vállalkozások támogatásáról szóló együttműködési jegyzőkönyvet. Emellett más szaktárcák vezetői megállapodást írtak alá helyi önkormányzatok együttműködéséről, illetve szándéknyilatkozatot a nemzeti és fejlesztési politika terén való együttműködésről. A kulturális tárcavezetők az európai ügyekben történő együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá.

A két kabinet tagjai az ülés után munkaebéden folytatták eszmecseréjüket, majd Stjepan Mesic horvát elnök fogadta a magyar küldöttséget. A miniszterelnök és a kormány tagjai ezután részt vettek a Magyar-Horvát Gazdasági Kamara és a Horvát Kamara együttes ülésének megnyitóján.

A két miniszterelnök tájékoztatta a horvát és a magyar üzletembereket az együttes kormányülésen született döntésekről és megállapodásokról. Mindketten biztosították a gazdasági fórum részvevőit, hogy mindent megtesznek a gazdasági szereplők szorosabb együttműködéséért, de felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen tekintetben az állam szerepe korlátozott. Mindketten kölcsönös befektetésekre buzdították a magyar és horvát üzletembereket. Gyurcsány Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy politikai tekintetben a két ország kapcsolatai problémamentesek,  és a gazdasági kapcsolatok élénkítését fogja szolgálni, hogy az EU-integrációval Horvátország jogrendje a legfontosabb kérdésekben nagyon hasonlít majd a magyarországihoz.

A kamarai látogatás után Gyurcsány Ferenc és a kísérete befejezte horvátországi látogatását.

 

 

 (MTI)

A magyar és a horvát kormányfõ a közös tágrábi kormányülésen
A magyar és a horvát kormányfõ a közös tágrábi kormányülésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.