Távozott posztjáról a Szilvásyt "túlbiztosító" NBH-igazgató

Valóban távozott posztjáról és jelenleg betegszabadságát tölti a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik igazgatója - erősítette meg az MTI érdeklődésére a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese csütörtökön.

A Magyar Hírlap csütörtökön számolt be arról, hogy az NBH belső szabályainak megszegése miatt távozott tisztségéből az az igazgató, akit felelősség terhel a Magyar Nemzet újságíróját otthonában felkereső nemzetbiztonsági tisztek kiküldése miatt. A lap úgy értesült, hogy az igazgató jelenleg betegszabadságát tölti és még ebben az évben nyugdíjba vonult.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI érdeklődésére azt erősítette meg, hogy a közelmúltban valóban távozott posztjáról és most betegszabadságát tölti az igazgató, azt azonban cáfolta, hogy összefüggés lenne a feltárt szabálytalanság és a betegszabadság között.

A Magyar Nemzet című napilap március 24-én "Művelet: újságírókat zaklat az NBH" címmel közölt cikkében a lap azt írta: "Az NBH munkatársai jelentek meg lapunk újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt". Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg: szakszerű és szabályos volt-e, hogy az NBH munkatársai felkeresték az érintett újságírókat.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból fakadó kérdéseket tették fel az újságíróknak abban az eljárásban, amely törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Ezért Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében. Az NBH-nál most is tart ez a fegyelmi eljárás.

Az NBH-nál egy másik vizsgálat is folyik: átfogó vizsgálatot rendelt el Szilvásy György kancelláriaminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalnál az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban felmerültek tisztázására; a miniszter ezt kedden Budapesten jelentette be az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén. Az MTI a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékesétől úgy értesült, hogy a vizsgálatot - amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végez - jövő hét végére kell lezárni.

A vám- és pénzügyőrség egy hónappal ezelőtt közölte: az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsítanak azzal, hogy 8.500 tonna, az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot. A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn hosszabbította meg Földesi-Szabó Lászlónak, az alapítvány elnökének és hat társának előzetes letartóztatását.

Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja múlt vasárnap azt mondta: a Fidesz álláspontja szerint az NBH nem hallgathat tovább az alapítvány ügyében. Felidézte, hogy az NBH főigazgatója együtt fotózkodott az alapítvány elnökével, és egy főosztályvezetője a kuratórium munkájában vett részt, amit álláspontja szerint magánszemélyként sem tehetett volna.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy az alapítványtól támogatást kapott a Szilvásy fivére vezette BM-kórház, a kancelláriaminiszter másik testvére pedig az alapítvány munkájában vesz részt. Demeter Ervin kifejtette, Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter védett személy, így furcsállja, hogy a titkosszolgálatnak nem tűnt fel "ez az intenzív kapcsolatépítés".

A Nemzetbiztonsági Iroda korábban hivatalosan közölte: a büntetőeljárás nem érinti az NBH egyetlen aktív, vagy nyugalmazott dolgozóját sem. Az ügy kirobbanása után Szilvásy György előzetes vizsgálatot rendelt el, amely a közelmúltban zárult. A miniszter ezt követően rendelte el az átfogó vizsgálatot, hogy a lehető legszélesebb körben megismerhesse az információkat.

(MTI)

Szilvásy György
Szilvásy György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.