Egyperces videók az emberi jogokról

Az UNICEF nemrég arra kérte a fiatal alkotókat, hogy az ENSZ Közgyűlése gyermekekkel foglalkozó rendkívüli ülésszakának 5. évfordulója alkalmából forgassanak filmet az ott elfogadott program négy fő témájának (az egészséges életmód elősegítése, a minőségi oktatás biztosítása, a gyerekek kegyetlen bánásmód, kizsákmányolás és erőszak elleni védelme, az AIDS elleni harc) egyikéről.

Az egyperces videó pályázatra 25 év alattiak jelentkezését várták. Több mint 100 pályamű érkezett az UNICEF felhívására, melyből a zsűri tízet válogatott be a középdöntőbe. A kiválasztott alkotások között két magyar is van: a Válassz! és az Egy nap könnyei című.

Valóságos küzdelem alakult ki a két magyar film rajongói között az UNICEF honlapjának Fiatalok Hangja oldalán, mely lehetővé tette, hogy az odalátogatók is leadják szavazatukat. A legtöbb voksot - több mint 2100-at - végül a Válassz! kapta, feltehetően többnyire magyar szavazóktól. A döntőben a közönségszavazatok összesen egy plusz pontot jelentenek majd az alkotásnak. A végső sorrendet a zsűri alakítja ki, melynek a felnőtt média-szakemberek mellett fiatalok is tagjai.

Utoljára 2005-ben írt ki hasonló pályázatot az UNICEF, amelyet a macedón Eleonora Veninova és Ivana Bidikova „A világ fiatalsága” című alkotása nyerte meg.

A legjobb videók megtekinthetők itt >>>

További egyperces videók itt >>>

A verseny kiírása itt olvasható >>>

A TV társaságok a gyermekekért (ICDB) elnevezésű napot 1991 óta tartják az UNICEF kezdeményezésére minden év december második vasárnapján. A Gyermekalap arra ösztönzi a műsorszórókat, hogy ezen a napon minél több gyermekekről, problémáikról szóló, akár gyerekek által készített programot mutassanak be. A legsikeresebb programot minden évben díjjal tüntetik ki (International Children’s Day Broadcasting Award).

A fiatalok hangja (VOY) online portál olyan fiataloknak, akik többet akarnak tudni a világ ügyeiről, problémáiról, vitatkozni akarnak ezekről, és cselekedni a megoldás érdekében. A VOY különböző fórumokon (interaktiv vetélkedők, élő chat-ek) keresztül nyújt lehetőséget fiatalok ezreinek, hogy tájékozódjanak, részt vegyenek élő vitákban, és döntéseikkel, ötleteikkel hozzájáruljanak egy gyermekek számára jobb világ létrehozásában.

(forrás: Unicef Magyar Bizottság)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.