Az osztrák miniszter szerint "mindig van megoldás"

Továbbra is lehetséges kompromisszumos megoldásra jutni - mondta az osztrák környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter, Fodor Gábor és Gráf József magyar miniszterekkel kezdett tárgyalásai előtt egy nyilatkozatában. "Mindig van közös megoldás" - hangoztatta Josef Pröll.

Az osztrák mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium vezetője este Bécsben nem hivatalos kétoldalú találkozóra ült össze Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi, illetve Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel.

Josef Pröll azt mondta: szerencsétlen dolognak tartja "a tényt, hogy a politikai érzelmek ilyen magasra csaptak". Szakmai megoldásra van szükség, s erről fog tárgyalni szerda este magyar kollégájával - mondta. Magyarország döntésén múlik, hogy az Európai Bizottsághoz fordul-e, de Ausztria kész szakmai megoldásokról is egyeztetni - fűzte hozzá. Várakozásokkal néz az esti tárgyalások elé. - Azok eredményétől függetlenül nem fajulhat odáig és nem is fog odáig fajulni a Rába habzásának ügye, hogy tartósan veszélyeztesse a kétoldalú kapcsolatokat - hangoztatta.

Akciócsoport alakul
Legmagasabb, minisztériumi szintű közös magyar-osztrák akciócsoport felállításában állapodott meg Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter osztrák kollégájával, Josef Pröll mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszterrel szerda esti bécsi nem hivatalos találkozójukon a Rába habzása problémájának megoldására.

Mint a két miniszter a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta, a 12 tagú akciócsoport fele-fele arányban magyar és osztrák szakértőkből fog állni, tagjait jövő hét szerdáig megnevezik, és a testület az egyértelmű politikai megoldást tartalmazó javaslatait szeptember végéig elkészíti. Mindkét fél kinyilvánította azt a szándékát, hogy a problémára mihamarabb megoldást találjanak, ezért döntöttek az akciócsoport létrehozása mellett.

Fodor Gábor a megbeszélést  - amely egyben első találkozója volt osztrák kollégájával - rendkívül hasznosnak és gyümölcsözőnek nevezte. Elmondta, hogy az akciócsoportba igyekeznek minden érintett felet bevonni, a miniszterek közvetlen feladata lesz a legmagasabb, minisztériumi szintű szakértők kijelölése, és a testületbe bevonják az érintett ausztriai (burgenlandi és stájerországi) tartományokat   és a környezetvédőket is.

Az akciócsoport első ülését a tervek szerint még májusban megtartja, mégpedig a helyszínen, ahol a szennyeződés problémája fennáll. A magyar tárca az első ülésre az akciócsoport létrejötte után azonnal elküldi a meghívókat - mondta. A végső megoldási javaslatnak szeptemberig kell elkészülnie, és ebben természetesen felhasználják a már eddig is létező elképzeléseket, így a bécsi Műszaki Egyetem által kidolgozott megoldási javaslatot is. A magyar miniszter elmondta, hogy a sikeres szerdai tárgyalás révén remény nyílt a probléma kétoldalú megoldására, és így nem kell az Európai Unióhoz fordulni, amiben ő személyesen - hangsúlyozta - mindig is bízott.

Josef Pröll örömét fejezte ki afelett, hogy sikerült elmozdulni a politikai érzelmektől a szakmai megoldás irányában. Hangsúlyozta, hogy Ausztria a Rába habzásának problémáját nagyon komolyan veszi, és igyekszik rá megfelelő megoldást találni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.