Közös nyomor - magyar-román dokfilmvilág

Közös magyar-román támogatási keret létrehozását szorgalmazták magyar filmesek a „dokumentumfilm megmentése” érdekében Csíkszeredában a negyedik magyar-román dokumentumfilmes seregszemle megnyitóján.

„A magyar dokumentumfilmnek gyógyulásra, a románnak újraélesztésre van szüksége!” – jelentette ki Farkas György fesztiváligazgató a negyedik Film.Dok Magyar-Román Dokumentumfilm fesztivál megnyitóján hétfőn Csíkszeredában. Úgy ítélte meg: a filmszakma teljes szakmai és finanszírozási reformjára van szükség, fiatal tehetségek és idősebb, nagynevű szakemberek remélt együttműködésével.

A fesztivál sajtóirodájától kapott tájékoztatás szerint Beke Mihály András, a fesztivál elnöke és a társrendező Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta: nagy erőfeszítés volt a fesztivál megszervezése, mivel „a szervezők sok esetben egyéni teljesítménnyel voltak kénytelenek a költségvetés adta nehézségeket pótolni”. Kiemelte: a rendezvény önmagáért beszél, nagy szükség van rá, ahogy a dokumentumfilmre is, mint a filmszakma egyedi és különleges műfajára.

Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke elképesztőnek tartja, hogy egy ehhez hasonló filmes rendezvény állandó anyagi gondokkal küszködjön, ezért finanszírozási reformot sürgetett, s jelezte: magyar-román keretmegállapodást kíván kezdeményezni, amely lehetővé tenné alkotók és fesztiválszervezők számára egyaránt, hogy kedvezőbb feltételek között dolgozhassanak. Az együttműködéshez egyelőre keresik a román partnert – tűnt ki Kovács szavaiból.

Reichenberger János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium filmes referense a sajtóiroda beszámolója szerint elismerően nyilatkozott a fesztiválról és jelzete? Neki is tetszik a közös pályázati alap ötlete. Ő konkrét javaslatot is tett: a Mozgóképes Koordinációs Tanács őszi pályázati kiírására várják román és magyar alkotók közös  jelentkezését, továbbá az uniós források megszerzése érdekében is bátorítják a közösen létrehozott alkotásokat.

A szervezők szerint egyébként a vetítések látogatottsága és a rendezvény iránti érdeklődés egyértelműen pozitív, ami megerősíti őket abban: szükség van a Film.Dok-ra, mint az egyetlen erdélyi dokumentumfilm fesztiválra. A fesztivál a szombat esti díjkiosztóig továbbra is várja versenyprogramjával és és kísérőrendezvényeivel az érdeklődőket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.