A Fidesz szerint Brüsszel kifogásolja a kormány "saját" energiapolitikáját

Brüsszelben "egyre nagyobb hullámokat ver, hogy a magyar kormány, letérve az európai szolidaritás útjáról, külön utas politikát folytat az energiapolitika területén" - áll abban a levélben, amelyet az Európai Parlament Fidesz-MPSZ-delegációjának vezetői küldtek Göncz Kinga külügyminiszternek.

Az MSZP EP-delegációját vezető Tabajdi Csaba az újabb levelet úgy kommentálta, hogy "a Fidesz magatartása a Nabucco-vezeték ügyében lassan egy bohózatba illik".

"Félhivatalos közlésekből már az is egyértelművé vált, hogy a közös energiapolitikával szembeni szolidaritásunk hiánya más területeken is akadályozza a nemzeti érdekek érvényesítésére irányuló munkánkat" - állítja a szerdai keltezésű levél, amelyet Schmitt Pál delegációelnök, Szájer József delegációvezető és Gyürk András képviselő aláírásával eljuttattak.

"Az Ön által kifejtett vélemény immár végképp követhetetlenné teszi a magyar kormány álláspontjának alakulását az ügyben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Moszkvának beszélve, álomnak nevezte a Nabuccót, ezzel szemben Szekeres Imre honvédelmi miniszter nem sokkal később Washingtonban prioritásnak. Ön most azt állítja, hogy nincs sorrend a két vezeték között" - írták a képviselők, feltéve a kérdést, "kinek hihetnek Magyarország nemzetközi partnerei".

A párt szerint "a tét most már az, hogy képesek leszünk-e visszatérni nemzeti érdekeink képviseletéhez. Bizonytalan különalkuk és kétértelmű megfogalmazások helyett az ehhez vezető út a közös európai energiapolitika terve melletti egyértelmű elköteleződés" - vélték az aláírók. Tabajdi Csaba reagálásában úgy ítélte meg, hogy "Göncz Kinga külügyminiszter asszony egyszer már pontos és kimerítő választ adott a Fidesz alaptalan vádaskodásaira".

"Tényszerűen nem igaz az, hogy a külföldi lapok a magyar kormányt követhetetlen külpolitikai vonalvezetéssel vádolnák. A magyar kormány egyértelműen elkötelezett az uniós közös energiapolitika megteremtése mellett. A Fidesz a hazánk számára kulcsfontosságú energiapolitikai kérdéseket is csak belpolitikai haszonszerzésre használja fel. A Nabucco, hazánk biztonságos és gazdaságos energiaellátásának ügye valóban nemzeti érdek, éppen ezért kellene róla higgadt, szakmai vitát folytatni, a vagdalkozás helyett" - szögezte Tabajdi.

A Magyar Nemzet című napilap április 26-án megjelent interjúra utalva Tabajdi javasolta azt is, hogy "a Fidesz számára is hiteles és elfogadott MOL-vezető, Hernádi Zsolt tarthatna egy szemináriumot a fideszes EP-képviselőknek, hogy tisztában legyenek a valóságos tényekkel és körülményekkel". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.