Kóka: januártól villamosenergia liberalizáció

A kormány elfogadta a villamosenergia-törvény tervezetét, amely értelmében 2008. január 1-jével megvalósul a villamosenergia-piac teljes liberalizációja Magyarországon - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A kormány várakozásai szerint a parlament júliusig elfogadja a törvényt, és ezzel megszűnik az a kettős modell, amely a piac részleges megnyitásával, 2003 eleje óta működött. Kóka János hozzétette: "...a villamosenergia-piac megnyitása elsősorban versenyképességi kérdés." A liberalizációval Magyarország eleget tesz az európai uniós kötelezettségeinek. Ez segíti Magyarország integrációját a régió egyesülő energiapiacán és hatékonyabbá teszi a piac működését.

A liberalizált piacon azok a háztartási és kisfogyasztók, akik nem akarnak szolgáltatót váltani, az Egyetemes Szolgáltatótól vásárolhatják az áramot. Ez a szolgáltató köteles lesz minden hozzá forduló fogyasztót ellátni államilag ellenőrzött módon. A szolgáltató árrését a hatóság állapítja meg, és az árat ellenőrzi. A többi árat a verseny határozza meg, de a hálózat használatának díja szintén hatósági ár lesz.

A kormány arra számít, hogy a kiteljesedő versenyben az áramár csökken, mert az értéklánc minden pontján - a termelésben, az importban, a kereskedelemben - a verseny árcsökkenést eredményez. Kóka János európai uniós példákat hozott a verseny szülte árcsökkenésre. Itthon a szabadpiaci fogyasztás aránya tavaly elérte a 35-40 százalékot, és az ezen a piacon vásárló feljogosított fogyasztók a szakértők számításai szerint 5-15 százalékos árelőnyt értek el, ami éves szinten 15-45 milliárd forint energiaköltség megtakarítást jelentett összesen.

A törvény alapján fennmarad a háztartási fogyasztók garantált színvonalú ellátása. A hatóságok hatékony eszközöket kapnak az erőfölénnyel való visszaélés megakadályozására és a fogyasztók védelmére. A törvénytervezet kiemelten védendő fogyasztóként kezeli a fogyatékkal élőket és a szociálisan rászorulókat. A végrehajtási rendeletek számukra az adott élethelyzethez igazodó speciális eljárásokat írnak majd elő.

Fokozottan támogatják a megújuló- és a hőenergiával kapcsolt villamosenergia-termelést, de költséghatékony és piackonform módszerekkel - mondta Kóka János. A liberalizációval egyszerűsödik a kereskedelmi engedélyezés folyamata. A külföldi társaságoknak a magyarországi kereskedelemhez csak telephelyi engedély lesz szükséges.

Kóka János utalt arra, hogy a kínálat bővítése a határkeresztező kapacitások növelésével, a tervezett új kapacitások belépésével, a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbításával és a hosszú távú áramvásárlási megállapodások (htm) által lekötött kapacitások szabad piacra vitelével történhet. A miniszter hozzátette: a htm-ek rendezése nem része a törvénynek.

Annyit mondott, hogy reményei szerint egy hónapon belül ez a kérdés megoldódik. Megismételte a már korábban közölteket: "A GKM-nek az a véleménye, hogy a htm-eket meg kell szüntetni". A miniszter hozzátette: ez nem egyezik a kormány álláspontjával, még sok egyeztetésre van szükség a döntéshez.

Nem emelkedhet az áram ára!

A Fidesz csak olyan törvényjavaslatot támogat a parlamentben, amelynek eredményeképpen nem emelkedik az áram ára - közölte a Fidesz szóvivője szerdán Budapesten, azt követően, hogy Kóka János gazdasági miniszter bejelentette: 2008. január 1-jével megvalósul a villamosenergia-piac teljes liberalizációja Magyarországon.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő leszögezte: pártja kizárólag olyan javaslatot fog támogatni, amelynek következtében a magyar családoknak nem kell a mai, irreálisan magas áramárat kifizetni. Hozzátette: a kormány felelőssége, milyen javaslatot hoz a parlamentbe. Az ellenzéki képviselő azt mondta, a kormánynak, az államnak igenis lehetősége van arra, hogy csökkentse a közszolgáltatások, így az áram árát. Megjegyezte: ma a befizetett áramdíj 40 százaléka az államhoz, illetve a szolgáltatókhoz kerül.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány két lépcsőben összesen mintegy húsz százalékkal növelte az áram árát, és ezzel - az egyéb áremelésekkel együtt - újabb, elviselhetetlen terhet rakott a lakosság vállára. A Fidesz szóvivője úgy vélte, ma a magyar családok európai összehasonlításban is irreálisan magas árat fizetnek a villamosenergiáért.

"Ez egy olyan állapot, amit meg kell szüntetni" - fogalmazott Szijjártó Péter. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz már korábban tett javaslatokat azzal kapcsolatban, miként lehetne letörni az "indokolatlan luxus profitot". "Gondolok itt például a hatósági ármegállapítás különböző lehetőségeire" - fogalmazott a Fidesz szóvivője.

 

 (MTI)

Kóka János
Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.