Schwarzenegger megújítaná a kivégzések menetét

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó előterjesztette javaslatát a méreginjekciós kivégzés eljárásrendjének megújítására. Hóhér-továbbképzés és új vesztőhely építése is szerepel a tervben.

Kaliforniában már 16 hónapja nem hajtják végre a halálos ítéleteket, mert Jeremy Fogel törvényszéki bíró alkotmányellenesnek minősítette a méreginjekciós kivégzések szabályait.

Addig az elítéltek szervezetébe egymás után három különböző méregkeveréket fecskendeztek. Az első altat, a második bénít, a harmadik öl. Fogel ítélete szerint nem állapítható meg minden esetben teljes bizonyossággal, hogy az elítélt tudatánál volt-e a második adag méreg beadásakor, ez pedig összeférhetetlen az alkotmánnyal, amely tiltja a kegyetlen és felesleges szenvedést okozó büntetést.

A szerdán nyilvánosságra hozott javaslat alapján a háromfázisú eljárás megmaradna, de a méregkeverék összetételét tökéletesítenék. A kormányzó új vesztőhelyet is építtetne, és továbbképzésére küldené a kivégzést végző személyzetet, hogy megtanulják az új szabálykönyvet, amely 94 oldalon lépésről-lépésre aprólékosan részletezi a kivégzés menetét. "Teljesen biztos vagyok benne, hogy a terv révén Kalifornia állam újra érvényt fog szerezni törvényeinek" - nyilatkozta a republikánus kormányzó.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent beszámoló szerint azonban a szenátus demokrata többsége még megfúrhatja Schwarzenegger tervét, ha túl drágának találja az új kivégzőkamrát, és nem adja meg a hozzájárulást költségvetési források felhasználásához. Kaliforniában csaknem 650-en várnak a siralomházban, sokkal többen vannak, mint bármely másik szövetségi államban. Méreginjekcióval 37 államban végeznek kivégzést. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.