Vérontással folytatódott a palesztin belharc

A palesztin Hamász mozgalom fegyveresei szerdán rajtaütést hajtottak végre a Fatah biztonsági főnökének gázai háza ellen, hat testőrt végezve ki, s újabb rakétákat lőttek ki Izraelre, amire az izraeli légierő gázai övezeti lakatlan területek bombázásával válaszolt.

Gázában a Hamász fegyveresei gyilkos támadást hajtottak végre a szemben álló Fatah mozgalom egyik legfőbb vezetőjének háza ellen, a rajtaütésben hat testőrt kivégeztek, és az épületet felgyújtották. Mint a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah egyik szóvivője elmondta, a kora reggeli támadásban további tíz ember megsebesült.

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak, a Hamász katonai szárnyának a tagjai aknavetőtűzzel készítették elő támadásukat, füstgránátokat lőttek be a Fatah biztonsági főnökének, Rasíd Abu Sbaknak a házába, majd berontottak, s odabenn végeztek áldozataikkal. Abu Sbak és családja nem volt otthon, a házat azonban legalább tucatnyi testőre védte.

Abdel-Hakím Avad, a Fatah egyik szóvivője a Hamász vezetését tette felelőssé a támadásért. "Mindannyian gyilkosok az elsőtől az utolsóig, mind benne vannak" - mondta, azzal vádolva az iszlamista mozgalmat, hogy "egy új Szomáliává vagy Dárfúrrá akarja változtatni a Gázai övezetet". A Hamász ezzel szemben azt állította, rajtaütését az provokálta ki, hogy Abu Sbak házából rálőttek egyik járőrére.

Valamivel korábban aknavető-találatok érték a megelőző biztonsági szolgálat központját és Mahmúd Abbász palesztin elnök gázai hivatalának környékét is, itt azonban az első jelentések szerint nem voltak áldozatok. Gáza központjában szerda reggel gépfegyverek ropogása hallatszott, s az utcákon csak a fekete símaszkot viselő fegyveresek jártak.

Egy nappal korábban 16 halálos áldozata volt a hatalmi harcot vívó két mozgalom közötti fegyveres összecsapásoknak. A keddi volt a legvéresebb nap a Gázai övezetben azóta, hogy a két nagy rivális palesztin szervezet márciusban egységkormányt alakított a polgárháborúval fenyegető vérontás befejezésére.

Bár kedd este Iszmáil Haníje palesztin kormányfő újabb tűzszünetet jelentett be, már a kora hajnali órákban ismét összecsapások törtek ki Gázában, s a lövöldözésben megsebesült egy egyiptomi közvetítő is. Péntek óta már harmincketten vesztették életüket a gázai övezeti harcokban, s a sebesültek száma sok tucatra tehető. Megfigyelők szerint az események immár komolyan veszélyeztetik a két szervezet politikai társbérletét, amely a március 17-én létrehozott palesztin egységkormányban öltött testet.

Az izraeli terület ellen nyolc rakétával végrehajtott szerdai támadásról a kormányon lévő iszlamista mozgalom tisztségviselői számoltak be. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Szderót közelében becsapódó lövedékektől ezúttal senki sem sebesült meg. "A rakéták közül (...) legalább egy Szderót várostól délre csapódott be, de senkit sem sebesített meg, egy másik pedig palesztin területre hullott" - mondta a hadsereg szóvivője.

Nem sokkal korábban egy izraeli kibucban is rakéta csapódott be, de a robbanás ott is csak kisebb anyagi károkat okozott. A rakétatámadásra válaszul az izraeli légierő ismét bombázta a Gázai övezet lakatlan részeit, azokat a helyszíneket, ahonnan a rakétákat kilőtték. Egy nappal korábban, kedden mintegy húsz Hamász-rakéta csapódott be az övezet északi részétől keletre fekvő Szderót izraeli városba, 17 embert sebesítve meg, közülük egyet súlyosan.

A Hamász kedden - három hét óta először - nyíltan vállalta az Izrael elleni rakétatámadás elkövetését, amivel indoklása szerint az Izrael és a Gázai övezet egyik határátkelőjénél kedden végrehajtott izraeli beavatkozást kívánta megbosszulni. A Karni átkelőnél kitört tűzharcot, amelyben a Fatah-párti elnöki gárda nyolc tagja vesztette életét, maga a Hamász kezdeményezte, feltehetően azzal a szándékkal, hogy a zsidó államot is belerántsa a palesztin belharcokba.

Amír Perec izraeli védelmi miniszter kedd éjjel tanácskozásra hívta össze a hadsereg vezetőit, hogy mérlegeljék a szükséges lépéseket. Izraeli biztonsági vezetők közlése szerint nem várható nagyszabású válaszcsapás a rakétatámadásokra, mivel egy ilyen megtorlás a Hamász kezére játszana, egyesítve a rivális palesztin csoportokat a zsidó állam ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.