Szépen teljesít az APEH, de tanulhatna

Régiós összehasonlításban kiválóan teljesít a magyar adóhatóság, ám a nyugati társzervektől még lehetne tanulni - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PWC) tanulmányából, amely egy brit kezdeményezés alapján vizsgálta a kelet-közép-európai országok adóeljárási rendszereit.

A brit adóhivatal a megelőzésre és a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt: interaktív kapcsolatot alakít ki az adózókkal. A befektetőknek ugyanis nemcsak az adómértékek fontosak, hanem az eljárások kiszámíthatósága is - mondja Erdős Gabriella, a PWC cégtársa.

A magyar adórendszer és az APEH a nyilvánosságra hozott ellenőrzési irányelvek és a transzferárak esetében alkalmazható feltételes adómegállapítás szempontjából jól áll a térségben. A humán feltételek tekintetében viszont lemaradunk a nyugati társszervektől. Hollandiában többéves posztgraduális képzés szükséges ahhoz, hogy valaki adóellenőr lehessen, míg Magyarországon bármelyik szakirányú diplomásból lehet revizor. Így sokan az ellenőrzések során sajátítják el a szakmát. Az is bizonytalanságot okoz, hogy a bíróságokon sincs az adózáshoz értő, szak-bíró. De az se tesz jót, hogy az adóhatóság "sportot űzhet" abból, hogy saját korábbi állásfoglalásait, irányelveit felülbírálja. Problémát jelent továbbá, hogy nincs különbség az adócsalók és a jogot félreértelmező, jóhiszeműen tévedők adójogi büntetése között, holott például a britek figyelnek arra, hogy a "jó adózókat" kedvezőbb elbánásban részesítsék.

Veres János pénzügyminiszter szerint azonban erről szó nincs, a magyar hatóságok kiválóan végzik a munkájukat. A miniszter egy tegnapi eseményen azt mondta: igenis van különbség a hibázó és a csaló adózók büntetése között, ugyanis e tekintetben mérlegelési joga van a hatóságnak.(V. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.