Most az unió miatt késik a lovi eladása

A tavalyi elképzelések szerint a lóversenyfogadás és a szervezésére szóló privatizációs pályázatot februárban szerette volna megjelentetni az ÁPV Zrt. Ez elmaradt ugyan, ám úgy tűnik, a később ígért áprilisi időpont után ezt még májusban sem teszik közzé. Szintén új fejlemény, hogy a lóversenyek a UPC hálózatába kerülhetnek.

Az eredeti tervekben még úgy szerepelt, hogy februárban jelentetik meg a lóversenyfogadás koncesszióba adásáról, valamint a lóversenytársaságok, azaz a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. eladásáról szóló pályázatot. A kiírást azonban nem tették közzé, ám az ÁPV Zrt. részéről később úgy nyilatkoztak, hogy áprilisban jelenik meg a privatizációs tender. Ez nem történt meg, és nagyon úgy tűnik, hogy májusban kerül erre sor. Az ÁPV Zrt.-nél is csak azt mondák lapunknak: a pályázatok elindítása az előre tervezett időponthoz képest késni fog. Ez most az Európai Bizottság Magyarországgal szemben indított eljárásával magyarázható. Ebben kifogásolják a hazai szerencsejáték- törvény sportfogadásra és ezek reklámozására vonatkozó rendelkezéseit, pontosabban azt, hogy a külföldi székhelyű társaságokkal szembeni korlátozások beleütközhetnek a szolgáltatások szabad mozgását garantáló uniós szabályokba.

A bizottság március végén a regulák megváltoztatására szólította föl Magyarországot. Hazánknak két hónapja van a bizottság "felvetéseire" válaszolni, a határidő május végén jár le. Oravecz Péter, az ÁPV Zrt. szóvivője szerint a magyar álláspont kialakítása kapcsán kormányzati döntés várható. Ez érintheti a tender feltételrendszerét, így a koncessziós és a privatizációs pályázat kiírásával meg kell várni a kormány döntését. Így igencsak szorítani fog a határidő, ha tartani akarja magát a kormány az eredeti tervekhez, miszerint még az idén lezárják a privatizációt. Korábbi nyilatkozatok alapján ugyanis a megjelenéstől számítva körülbelül hat hónapot vesz igénybe a nyertes kiválasztása.

A két társaság eladásáról és a lóversenyfogadás koncesszióba adásáról egyébként tavaly év végén döntött a kormány, amely szerint ezeket egyszerre kell lebonyolítani. Így a befektetőjelölteknek mindkét pályázaton indulniuk kell. A cégek eladását az ÁPV Zrt., míg a koncesszióba adást a Pénzügyminisztérium vezényli le. (Utóbbi esetben bukmékeri fogadás szervezésére is jogot nyer a győztes.) A privatizációval kapcsolatban további kérdéseink elől kitértek az ÁPV Zrt.-nél, így az érdeklődő cégekről sem kaptunk felvilágosítást. A Napi Gazdaság korábbi információja szerint viszont angol, arab, francia, ír és magyar érdeklődő is akad.

Nem csupán ez az egyetlen "fejlemény" a hazai lóversenyek körül. A privatizációs eljárás előkészítése mellett ugyanis lehetővé tennék az országos tévéközvetítéseket, éppen a magánosítási eljáráson való magasabb ár elérése érdekében. Lényegében csak döntés, azaz pénz kérdése, hogy az eddigieknél jobb, magasabb színvonalú közvetítéseket mikor lehet elindítani, vagyis az országos fogadóhálózatba eljuttatni a képet, hiszen a UPC-vel már aláírták a megállapodást - mondta lapunknak Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója. Az országos közvetítéshez a technikai feltételeket is biztosítani kell - ami nem olcsó mulatság -, és ezt már alighanem a következő tulajdonos finanszírozza. "Így ez a kérdés nem időszerű, bár lényeges, hogy az elvi lehetőség már rendelkezésre áll."

A Nemzeti Lóverseny Kft. megállapodása pontosan nem a UPC Magyarországgal, hanem az attól "nem teljesen független UPC+ csatornával" született meg - közölte Hagymási András, a UPC Magyarország kommunikációs igazgatója. Ezt a csatornát egy alvállalkozó készíti a UPC számára, lényegében információs csatornaként működik, és fogható a kábelszolgáltató hálózatában. Wiszkidenszky András, a UPC+-t működtető cég képviselője szerint adásukat jelenleg 400-450 ezer háztartásban lehet fogni - Budapesten kívül Miskolcon, Egerben, Veszprémben, Dunaújvárosban és Nyíregyházán. Az igazgató hozzátette: egy ideje már adnak közvetítéseket a lóversenyekről, ezt azonban Vajtó Lajos csak próbaadásoknak minősítette.

Hendikeppel indul a lóversenycégek privatizációja
Hendikeppel indul a lóversenycégek privatizációja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.