Új gabonakereskedés a BÉT-en

Október elejétől a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) elindul a közraktárjegyek tőzsdei kereskedése. Ezzel egy új, azonnali gabonakereskedelmi piacot hoznak létre a Hungária Közraktár (HK) Zrt.-vel együttműködve - jelentette be Pál Árpád, a BÉT vezérigazgatója.

Ez a tervek szerint egy olyan, az interneten elérhető (www.gabonet.hu) adatbázist jelent, ahol a közraktárjegyek mögött álló termény összes minőségi és mennyiségi paramétere, valamint területi elhelyezkedése megtalálható lesz. Ezek között keresgélhetnek majd a leendő vevők, s köthetnek üzleteket a közraktárjegyekre a BÉT gabonaszekciójában tagsággal rendelkező brókercégek közreműködésével. Az induláskor csak a Hungária Közraktár által kiadott jegyeket lehet használni, de ha sikeres lesz az új piac, akkor más közraktárakat is bevonnak.

A közraktárakba évente 1,5-2,5 millió tonna gabona kerül, ebből milliós nagyságrendű tétel az új piacon is megjelenhet - jegyezte meg Szabó László, a HK vezérigazgatója. Ezzel jelentősen javulhat a gabonatermelők piacra jutási lehetősége. Ez azért fontos, merta termény átlagosan 80 százalékát bankhitel terheli - tette hozzá Gráf József, az agrártárca vezetője.

Az elszámolást itt is a Keler Zrt. végzi. Azt biztosítja, hogy ha valaki kifizette az áruért járó pénzt, akkor meg is kapja a gabonát, illetve aki a közraktárjegyet berakta, az a pénzt is felvehesse. Ez az értékesítési forma lesz az egyik legolcsóbb a piacon: a tranzakció költségei egy tonna gabona árának körülbelül egy százalékát teszik majd ki.(Á. A.)

l A napokban hullott 45-110 milliméternyi eső arra volt jó, hogy a gabonatermésre vonatkozó, nagyon borúlátó előrejelzések "eltompultak". Amennyiben májusban még mintegy 100 milliméternyi országos csapadék lesz, akkor jó közepes termés várható - fejtette ki Gráf József agrárminiszter. Így körülbelül négymillió tonnás gabonakészlet maradna, amit külföldön lehetne értékesíteni, s mintegy 1,5 millió tonnát ipari célokra (például bioüzemanyag-gyártásra) lehetne fordítani. Ám ha a májusi eső elmarad, nagyon komoly károk keletkezhetnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.