Rendőrségi eljárás a mindszenti beteg ügyében

Hárommillió forintra bírságolta a hódmezővásárhelyi kórházat az Egészségbiztosítási Felügyelet. A pénzbüntetés mellett a hivatal a rendőrséget arra kérte: vizsgálja meg, felelős-e bárki a kórházi dolgozók közül egy beteg haláláért. A kórház főigazgatója bírósághoz fordul.

Hárommillió forintos bírságot szabott ki az Egészségbiztosítási Felügyelet a hódmezővásárhelyi kórházra. Az ügy előzménye: egy Mindszenten rosszul lett beteget április elején hiába vitt a mentő a hódmezővásárhelyi kórházba, onnan ellátás nélkül tovább küldték. Ám a férfi nem bírta ki az utat, és a mentőautóban meghalt. Az esetet Hódmezővásárhely fideszes polgármestere hozta nyilvánosságra, mondván: a férfi az első áldozata az átgondolatlan egészségügyi reformnak.

Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatot indított az ügy tisztázására. Közben előkerült egy hangfelvétel, amelyen az ügyeletes orvosnő és a mentős beszélgetését rögzítették. A hangszalagon az orvosnő a főnökére hivatkozva - aki korábban rendkívül durva hangnemben támadta a kormányt az egészségügyi reformelképzelések miatt - állítja: neki megtiltották, hogy a beteggel foglalkozzon, mert Mindszentet egy másik közeli város ellátási körzetébe sorolták. Elmondja azt is, hogy a beteget meg sem vizsgálta, csak ránézéssel kontrollálta az állapotát, amelyet nem ítélt súlyosnak.

A felügyelet most lezárult vizsgálata alapján a mentőt riasztó háziorvos, a beteget először megvizsgáló szentesi kórház, valamint az Országos Mentőszolgálat megfelelően látta el a feladatát. Ellenben a hódmezővásárhelyi kórházban a beteg nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást. Az intézménynek kellett volna eldöntenie, hogy szükség van-e sürgősségi ellátásra vagy sem. Ez nem történt meg, sőt közrejátszott a beteg halálában, hogy meg sem vizsgálták. S mivel nehezen volt azonosítható, hogy az orvosnő milyen utasítást kapott - továbbá e vizsgálatnak nem volt célja a személyi felelősség megállapítása -, ezért a felügyelet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult azzal, hogy derítse ki az ellátásban részt vevők esetleges büntetőjogi felelősségét.

Kallai Árpád, a kórház főigazgatója, az MTI-nek nyilatkozva igazságtalannak és jogsértőnek ítélte az egészségügyi hatóság döntését. Bejelentette azt is, hogy jogorvoslatért bírósághoz fordul.

Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi önkormányzat tanácsnoka közleményben tudatta: a felügyelet álláspontjuk szerint politikai döntést hozott.

Elégedetlen az Egészségbiztosítási Felügyelet eljárásával az elhunyt mindszenti beteg testvére is. Hajdú Péter szerint a testvérét nem látták el megfelelően a szentesi kórházban, hiszen öccsét onnan a saját felelősségére engedték haza, miközben azt sem tudta megmondani, hol van. Még gyógyszert sem írtak fel neki; először azt mondták, azért, mert nincs elég pénze, majd a hiányzó taj-kártyájára hivatkoztak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.