Megbüntetik a hódmezővásárhelyi kórházat egy beteg haláláért

Mulasztott a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a mentőautóban elhunyt mindszenti férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást - mondta ki az Egészségbiztosítási Felügyelet. Kallai Árpád, a kórház főigazgatója viszont jogszabálysértőnek és igazságtalannak tartja a szervezet döntését. Az önkormányzat szerint politikai döntést született.

"(...) Hódmezővásárhelyen a beteg nem kapta meg azt az ellátást, amit kellett volna" - fogalmazott Kovácsy Zsombor felügyeleti elnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A kórházban el kellett volna dönteni, hogy a beteg igényelt-e sürgősségi ellátást, vagy "csak egy egyszerű" belgyógyászati esetről van-e szó - mondta az elnök, hozzátéve: a beteg nem részesült megfelelő ellátásban.

A vizsgálat nem a személyi felelősség megállapítására irányult, ez nem is a feladatuk - tette hozzá. Közlése szerint a felügyeleti a vizsgálat eredményét megküldte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Mint fogalmazott: a rendőrségtől "szükség szerinti intézkedést kértek", hozzátéve, az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása a rendőrségi vizsgálat eredménye lesz.

Az elnök hozzátette: a vizsgálat során nem merült fel a beteggel szintén kapcsolatba került háziorvos, a mentőszolgálat és a szentesi kórház mulasztása, a felügyeleti határozatot - amely az elmarasztaláson túl hárommillió forint bírsággal is sújtotta az intézményt - a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház bíróságon támadhatja meg. Kallai Árpád, az Erzsébet kórház főigazgatója közölte, az intézmény bírósághoz fordul, és kéri a határozat felfüggesztését, és bátran állnak egy esetleges rendőrségi vizsgálat elé.

A rendelkezésre álló adatok alapján az a kórház szakmai álláspontja, hogy az ellátásban közreműködő orvos helyesen járt el, mivel megítélése szerint a beteg stabil állapotú volt, s ezért a hatályos jogszabályoknak megfelelően a területileg illetékes kórházba irányította - írta közleményében a főigazgató.

Véleménye szerint a felügyelet a vizsgálat során figyelmen kívül hagyta a férfi ellátásáról a szentesi kórházban készült dokumentumokat, az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ által végzett vizsgálat megállapításait és a boncolási jegyzőkönyvet, melyek a hódmezővásárhelyi kórház álláspontját támasztják alá, továbbá sajnálatosnak tartja, hogy a beteg elsődleges ellátását végző szentesi kórház tevékenységét csak érintőlegesen, a mentőszolgálat az üggyel kapcsolatos szerepét pedig egyáltalán nem vizsgálta a felügyelet, ahogyan nem helyezett hangsúlyt az újonnan kialakított rendszer hibáira, hiányosságaira sem.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet a kormány mentegetése érdekében politikai döntést hozott - ezt már Havasi Katalin (Fidesz), a hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka közölte a távirati irodával. Mint közleményében írta: az egészségügyi tárcát politikailag támogató határozat a kormány döntéseiért a felelőséget az ellátásban közreműködő doktornőre akarja hárítani, megingatva ezzel a betegek és orvosok közötti bizalmon alapuló szövetséget.

Havasi Katalin szerint az önkormányzat számára továbbra is a hódmezővásárhelyiek és a környéken élők egészségügyi ellátásának biztonsága a legfontosabb, ezért dolgoznak, s az igazság napvilágra kerülése elemi érdekük.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.