Bush szóvivője fuvolával bűvölte egykori kollégáit

A Nemzeti Sajtóklub nagyterme Washington egyik híres helye: rengeteg világhírű államférfi, kiváló szónok fordult meg itt. Hogy mást ne is mondjunk, 1960-ban itt ígérte meg Nyikita Hruscsov az amerikaiaknak, hogy "Eltemetünk benneteket!" A Sajtóklub zenés estéket is szervez, itt készült például Louis Armstrong utolsó koncertfelvétele.

A sok legendás szócsata színhelyén hétfőn este zenészek csaptak össze: az alapításának századik évfordulójához közeledő klub a centenáriumi ünnepségek nyitányaként "bandaháborút" hirdetett.



Egyik oldalon a CBS tévétársaság legendás műsorvezetője, a tavalyi nyugalomba vonulása óta honky tonk dalokat író Bob Shieffer, aki 2004-ben még az egyik Bush-Kerry vita moderátora volt, a másikon az Ian Anderson (Jethro Tull) és Török Ádám (Mini) stílusában fuvolázó Tony Snow elnöki szóvivő, korábbi konzervatív rádiós-tévés.



A hetvenéves Shieffer a washingtoni Honky Tonk Confidentiallal már közös lemezt is megjelentetett, amelyen saját, Műsorvezető című dalát énekli. Az 51 éves Snow pedig alighanem az USA legismertebb amatőr zenésze lenne - ha a kormánynak nem volna tagja a koncertszinten zongorázó Condoleezza Rice is. A szóvivő állandó zenekarát Beats Workin'-nek hívják, Snow a fuvola mellett szaxofonon és ritmusgitáron játszik.



Egy másik, Washingtonban már jól ismert amatőr rockker, Simonyi András magyar nagykövet ezúttal a karzatra szorult, de együttesét a pódiumon képviselte Jeff "Skunk" Baxter. A Doobie Brothers és a Steelie Dan egykori gitárosa, ezen az estén a Beats Workin' zenei alapjait szilárdította.

A "csatát" a lelkesen tapsoló közönség döntetlenre értékelte, a zsűri Snow-t hozta ki győztesnek, a végső nyertes azonban más volt. A Nemzeti Sajtóklub a bevételt a sajtó- és szólásszabadság fontosságáról az amerikai gimnazisták számára készítendő dokumentumfilm elkészítésére fordítja, a koncert utáni CD-eladásokból pedig egy rákellenes alapítványt támogatnak. Shieffer és Snow ugyanis nem csak az újságírás és a zene szeretetében hasonlít egymásra, de abban is, hogy mindketten rákbetegek.

Jeff
Jeff "Skunk" Baxter (gitár), Lewis Leibowitz (basszusgitár), Jay McConville (ütõk) és Tony Snow (elnöki szó, fuvola)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.