Az egészségügyi törvények módosítását tárgyalja a parlament

A vizitdíj-fizetés változásait, a várólista és az előjegyzési lista egyértelműsítését, az Eurotransplanthoz történő csatlakozás törvényi feltételeit, valamint a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést szabályozza a javaslat - mondta expozéjában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden a parlamentben, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló vitában.

A vizitdíj-fizetés kapcsán a tárcavezető elmondta: a változtatásokat a bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai indokolták. Hozzátette: részben beigazolódtak azok a várakozások, amelyeket ettől a jelképes összegtől várt az egészségügyi kormányzat.

Horváth Ágnes elmondta: országosan 20 százalékkal csökkent az orvos-beteg találkozások száma, és 15-20 százalékkal kevesebbszer adtak hálapénzt a betegek. "Sosem mondtuk azt, hogy a vizitdíj teljesen el tudja tüntetni a hálapénzt, de az első lépés lehet ezen az úton" - fogalmazott a miniszter.

A változásokról kifejtette: bővül a mentességi kör, a tartós betegségekben szenvedőknek a jövőben - hasonlóan a kórházi napidíjhoz - a vizitdíjat sem kell megfizetniük, ha a betegségükhöz kapcsolódóan keresik fel orvosukat.

A javaslat értelmében mentesülnek a vizitdíj-fizetés alól a Magyar Honvédség tényleges állományába tartozók, a határőrség, a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelem, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtási szervezet, a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálat kötelékéhez tartozók és az Országos Mentőszolgálat állományában dolgozók, amennyiben szolgálatteljesítés során szerzett sérüléseik miatt szorulnak ellátásra.

Mentesülnek azok is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért és ezt igazolni is tudják, illetve nem kell a háromszáz forintot megfizetni a tüdőszűrő vizsgálatoknál, amennyiben a szűrés a fertőző betegségek és járványok megelőzése céljából történik - mondta expozéjában a tárcavezető. Szintén nem kell fizetni azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ugyan elmúltak 18 évesek, de nappali alapfokú és középfokú oktatási intézményben tanulnak, és az ellátást az iskolaegészségügy keretében veszik igénybe.

Fontos változás a javaslatban, hogy hatszáz forintról ezer forintra emelkedik a díj mértéke, ha valaki - legyen az gyerek vagy felnőtt - a szakorvosi ellátást nem ott veszi igénybe, ahova a háziorvos beutalta, vagy beutaló nélkül keres fel egy adott járóbeteg-szakrendelést, illetve a 18 év alattiaknak is emelt összegű díjat kell fizetniük, amennyiben indokolatlanul veszik igénybe az ügyeleti ellátást.

Horváth Ágnes elmondta: változás továbbá, hogy 2007. július 1-je után a kismamák térítésmentesen járhatnak terhesgondozásra és szülhetnek választott orvosuknál. Jelenleg ezt részleges térítés mellett tehetik.

A törvényjavaslat egyértelműsíti a várólisták és az előjegyzési lista fogalmát - mondta a miniszter. Ennek értelmében az előjegyzés olyan előre programozható ellátásokra besoroltak jegyzéke, amelyek tekintetében nem kötelező várólista kialakítása. A várólista és az előjegyzés intézménye megkülönböztetésének további pontosítását szolgálja az is, hogy az előjegyzés és az adott ellátás elvégzése között 30 munkanapnál nem telhet el több.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet működésével kapcsolatban az egészségügyi miniszter elmondta: a módosítás megteremti a szankciók közötti választás lehetőségét. A javaslat bővíti a felügyeleti bírság kiszabása esetén mérlegelendő körülményeket, valamint lehetővé teszi a szervezet számára, hogy közvetlenül az egészségügyi szolgáltatónál kezdeményezze a szükséges intézkedéseket, ha minőségi kifogás gyanúja merül fel - mondta Horváth Ágnes, hozzátéve, hogy az intézkedéseket a felügyelet honlapján nyilvánosságra kell hozni.

Az egészségügyről szóló törvény módosítási javaslata megteremti az Eurotransplanthoz történő csatlakozás törvényi feltételeit. A tárcavezető expozéjában elmondta, hogy előkészítés alatt áll az Országos Vérellátó Szolgálat és az Eurotransplant közötti megállapodás a sürgősségi szervátültetések kapcsán. A kormány célja ezzel az, hogy minél több szervátültetést lehessen Magyarországon végezni. Hozzátette: a módosítás csak a viszonosság elve alapján engedi meg a szervek külföldre szállítását.

A javaslat egyben szabályozza a vizitdíj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelést - mondta Horváth Ágnes. Hozzáfűzte: az eljárás során a jegyző a nyugtán, számlán szereplő nevet, a beteg taj-számát és egyéb adatait csakis az eljárás befejezéséig jogosult kezelni. (A 20 alkalomnál többször kifizetett vizitdíj visszaigényelhető, és ezt a jegyzőnél kell kezdeményezni.)

Az MSZP és az SZDSZ támogatta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot kedden a parlamentben, de jelezték, hogy módosító indítványokat nyújtanak be az előterjesztéshez; a Fidesz számára elfogadhatatlan a törvényjavaslat.

Vojnik Mária (MSZP) elmondta: módosító indítványt nyújtanak be annak érdekében, hogy a gyermekek sürgősségi ellátásához ne kapcsolódjon vizitdíj.

A javaslatot a szabad demokrata Béki Gabriella (SZDSZ) is támogatta.

Horváth Zsolt (Fidesz) szerint a módosítás az alapvető bajokat nem kezeli, bizonyos területeken a magánélet olyan szféráiba nyúl bele, ami indokolatlan, és korlátozza a gyógyítás szabadságát. Hozzátette: a Fidesz számára a javaslat elfogadhatatlan, és annak visszavonására szólította fel a kormányt.

(forrás: MTI)

Az egészségügyi miniszter expozéját tartja
Az egészségügyi miniszter expozéját tartja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.