A hét műtárgya (14)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Ezt a kompozíciót az Örs vezér terén állíttatta fel a XIV. kerületi önkormányzat. Címe: Az Okszerű Harántemelést Elmulasztók Emlékműve.

Mi tagadás, meglehetősen didaktikus dolgozat első blikkre, jobbra egy pár harántemelő nélküli férfi félcipő, balra egy össze-vissza vert betonkolonc, a kettő együtt az okszerű harántemelés elmulasztása miatt szétzilálódott, összetört életet jelképezi. Nem egy agyontekert rejtvény - gondolhatjuk.

De a mű csak látszólag ilyen egyszerű. Ha a látogató közelebb megy, megfigyelheti, hogy a cipő éppen 43-as méret, ami nem más, mint egy finom, de határozott utalás: Zuglóban tavaly egészen pontosan 43 ember élete zilálódott szét, tört össze, mert nem volt harántemelője.

Ott van azután a betonkolonc. Az eredeti tervben úgy szerepelt, hogy ez lesz a posztamens, rajta áll majd a két cipő. A térplasztika így is tökéletesen kifejezte volna a megrendelő üzenetét, t.i. tessék harántemelőt viselni, mert baj lesz. Az alkotó azonban - bizonyítva a posztmodern iránti fogékonyságát  - nem hogy nem tette rá a cipőt a betonra, de a posztamenst még meg is döntötte, fokozva az amúgy is ijesztő üzenet erejét.

A szoboravatón a kompozíció előtt még látható volt egy 20 x 30-as réztábla az aszfaltba ágyazva, a mű címével és állítójának nevével. E sorok írója azonban sajnos nem tudta lencsevégre kapni, mert éppen lemerültek az elemei, tehát elment újakat venni a sarokra, de mire négy perc múlva visszaért, a réztáblának már híre-hamva sem volt.

Elnézést a technikai malőrért.  

Az Okszerû Harántemelést Elmulasztók Emlékmûve; beton, bõr, gumi, 2007.
Az Okszerû Harántemelést Elmulasztók Emlékmûve; beton, bõr, gumi, 2007.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.