"Rá fogunk fázni!"

Más országokban empirikus ismeretek alapozzák meg a döntéseket. Nálunk ez nem így van - jelentette ki Gazsó Tibor, a Századvég kutatási igazgatója tegnapi tájékoztatóján, amelyet a nonprofit szektorról szóló budapesti tanácskozás alkalmából tartott. Elmondása szerint a pártok hajlamosak valamiféle hobbinak tekinteni a civil szféra helyzetéről szóló vizsgálatokat, és általában mindenféle társadalomkutatást lebecsülnek. Gazsó úgy látja, hogy a politikai elitnek elemi tudása sincs a magyar társadalomról: erre pedig nagyon rá fog(unk) fázni.

A kutatási igazgató az ellenzéket is kritizálta, de nevesítve főként a mostani kormányt bírálta. Az egészségügyben, az oktatásban, a mezőgazdaságban vagy például a közigazgatásban uralkodó állapotok szerinte arról tanúskodnak, hogy a kormány terepasztalon mozgatható tárgyakként kezel egész ágazatokat. A politikai osztály - állította Gazsó Tibor - teljes mértékben elrugaszkodott azoktól a tényektől, amelyek elengedhetetlenek lennének a felelős döntésekhez.

Németh Ferenc, az NCA (Nemzeti Civil Alapprogram) tanácsának elnöke maradt az eredeti témánál, a nonprofit szervezeteknél. Úgy tapasztalja, hogy folyamatosan javul a civil szervezetektől érkező pályázatok színvonala. Az ezernyi jelentkezőből talán tíz olyan akadt, amelyet különböző szabálytalanságok miatt évekre kizártak a pályázati lehetőségből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.