Disznótor meghitt hangulatban

Hivatalosan ma jelentik be, hogy az idén Nagyvázsony is csatlakozik a Művészetek Völgyéhez. A szokásos nyári nagy rendezvényen kívül egy őszi minifesztivál és egy téli össznépi disznóvágás is bővíti a völgy turisztikai kínálatát.

- Nagyvázsony mostantól a Völgy tornáca címet viseli - tudtuk meg Márta Istvántól, a Művészetek Völgye főszervezőjétől. - Mindez egyelőre egy erős megfigyelői státust jelent, azaz, ha sikeresek lesznek a település nyári rendezvényei, akkor jövőre már teljes jogú tagja lehet a Völgynek.

Bár a nagyvázsonyi programok felkerülnek a fesztivál honlapjára és bekerülnek a műsorfüzetbe is, a július 27. és augusztus 5. közötti Művészetek Völgye idei rendezvényeit a falu még önállóan bonyolítja le. A legfontosabb eseményeknek a nagyszabású lovas fesztivál, valamint Nagyvázsony bajor, olasz és erdélyi testvértelepüléseinek kulturális bemutatói ígérkeznek.

- Az első évet a helyi szervezőcsapat összekovácsolására is felhasználjuk, hosszú távon ugyanis önálló profillal szeretnénk megjelenni a Művészetek Völgye kulturális kínálatában - mondja Fábry Szabolcs, Nagyvázsony tavaly hivatalba lépett polgármestere. - Az álmunk egy mini gyerekvölgy létrehozása, azaz a későbbiekben olyan családi rendezvénysorozatot szeretnénk összeállítani, amely a legfiatalabb korosztályt veszi célba.

Nemcsak térben, de időben is terjeszkedne a Művészetek Völgye. Márta István azt mondja, elege lett abból, hogy az érintett településeken - Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátin, Vigántpetenden, Öcsön és Pulán - a kéthetes nyári csúcsforgalom után szinte semmi sem történik, az év többi szakában alig érzékelhető a mára európai hírűvé vált kulturális esemény kisugárzása. A fesztivált szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet éppen a változtatás érdekében hozta létre fél évvel ezelőtt Kapolcson a Völgy-Köz-Pontot, az egész évben nyitva tartó információs és menedzserirodát.

- Az egyik legfontosabb feladatunk a kulturális szezon meghosszabbítása, amelynek első elemeként az idén ősszel megrendezzük a "Völgybe zárt művészet" elnevezésű mini fesztivált - mondja Hoffner Tibor, a Völgy-Köz-Pont vezetője. - Ezen a rendezvényen elsősorban a hat településen, illetve Veszprém megye más részein működő művészeti csoportok, valamint a völgyben élő képzőművészek mutatkoznak majd be.

Hoffner Tibor szerint a Művészetek Völgye rendezvényei az elmúlt másfél évtizedben katalizátorként hatottak a környék kulturális életére, számos művészeti csoport jött létre, illetve a korábban is működők érzékelhetően megerősödtek. A legismertebbek - a taliándörögdi népdalkör, a kapolcsi színjátszó kör, a pulai néptánccsoport, a monostorapáti és az öcsi kórus - azonban a nyári fesztiválokon szinte soha nem mutatkozhattak be, mivel a tagok hetven-nyolcvan százaléka a rendezvények ideje alatt völgymunkásként dolgozott.

- Az idén februárban kizárólag meghívott vendégekkel még csak próbaként szerveztük meg, a jövő télen azonban már egy nyitott, nagyszabású eseménynek szánjuk a Völgy-disznóvágást - mondja Hoffner Tibor. - Ha télen is sikerül elcsalni a turistákat a völgybe, néhány éven belül egyszerre akár 15-20 malac "feláldozására" is sor kerülhet egy össznépi disznótor keretében. Arra számítunk, hogy a nyári fesztivál hosszú távon 200-300 ezer látogatót vonz majd, míg az őszi-téli rendezvényeink visszahozhatják az első néhány kapolcsi év meghittebb hangulatát.

Hoffner szerint a Művészetek Völgyében lévő falvak lakói csak az elmúlt időszakban ismerték fel, hogy a korábbi rivalizálás helyett jóval több lehetőség rejlik az összefogásban. Tavaly szeptembertől kezdve például öt település közösen működteti az alapfokú iskoláját, amely felvette a Művészetek Völgye Általános Iskola nevet. A tervek között szerepel a taliándörögdi borverseny kiterjesztése a szomszédos településekre, amelynek folytatásaként akár Művészetek Völgye Bora névvel léphetnének piacra a környék gazdái.

- A Művészetek Völgye márkanév használatát más területen is szeretnénk bevezetni - mondja Hoffner Tibor. - Elsősorban a völgyben előállított biotermékek - mézek, gyógynövények, sajtok -, valamint a helyi mesterek által készített fafaragások, kovácsolt vasak és egyéb kézműves termékek kaphatnák meg a címet. Ezenkívül a jövőben a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket - így például a faluközpontok megújítását - a "Völgyönkormányzatok" közösen benyújtott pályázatokkal szeretnék majd megvalósítani.

Nagyvázsony az idén megfigyelõstátusban lesz a völgy tornáca
Nagyvázsony az idén megfigyelõstátusban lesz a völgy tornáca
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.