Kettős vétó az EU-orosz csúcsra

A lengyelek után immár a litvánok is betartanak a partnerségi megállapodás újratárgyalása megkezdésének.

Brüsszelben igen visszafogott várakozásokkal készülnek a csütörtök-pénteki, szamarai EU-orosz csúcsra – derült ki az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén. A felek várhatóan közös nyilatkozatot sem fogadnak el, az amúgy is feszült viszony további kiélezését elkerülendő pedig az előzetes protokoll utalást sem tartalmaz a tallinni bronzkatona elmozdítása nyomán kirobbant észt-orosz konfliktusra. – Nagyon sok érzelem, indulat kíséri a csúcsot. Nehéz időszakot élünk át, de nem lehet megfeledkezni az eredményekről, a közös érdekekről, az egymásra utaltságról. El kell kerülnünk a korábbi, konflkitusos politika visszatérését, önmérsékletre van szükség – mondta Göncz Kinga külügyminiszter.

Arra eddig is számítani lehetett, hogy a számukra nagy bevételkiesést jelentő orosz hús-, és zöldségembargó fenntartása miatt Lengyelország továbbra is akadályozza, hogy az EU képviselői tárgyalásokat kezdjenek a kétoldalú partnerségi egyezmény megújításáról. (Ennek keretében az EU a többi közt azt szeretné elérni, hogy Moszkva írja alá a nemzetközi energiachartát, s általában is vállaljon garanciákat az európai energiavállalatok oroszországi üzleteinek méltányos kezelésére.)

Miután Markosz Kiprianu EU-biztos is hiába egyeztetett az embargó feloldásáról, a varsói vétó fenntartása nem volt kérdéses. Újabban azonban a litvánok is felsorakoztak a lengyelek mellé. Azt kifogásolják, hogy az oroszok – formailag a Druzsba (Barátság) olajvezeték meghibásodására hivatkozva – nem látják el olajjal Litvánia (és a Baltikum) egyetlen finomítóját. Vilniusban úgy látják: a probléma az, hogy a finomítót a lengyel PKN Orlen szerezte meg az orosz energiaszektor elől. A litvánok – vállvetve a más okból felbőszült észtekkel – az EU-nagykövetek múlt heti ülésén még azt is szorgalmazták, hogy az EU mondja le a csúcstalálkozót, de a soros német elnökség ezt határozottan elvetette.

Bár nem szorosan uniós kérdés, a hangulatot kedvezőtlenül befolyásolja a fegyverzetcsökkentési megállapodásra hirdetett orosz moratórium is, ami az USA európai rakétavédelmi terveivel áll összefüggésben. Brüsszelben is világosan látni, hogy az oroszok megnövekedett erejét az energiakonjunktúra, a központi bank (a stabilizációs alappal együtt számolt) óriási, 500 milliárd eurós tartaléka biztosítja. Az EU azzal is tisztában van, hogy Moszkva a különböző tárgyalási területeken különbözőképpen, ügyes taktikával osztja meg a tagállamokat. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mindenesetre kedden Moszkvába utazik, hogy lehetőség szerint egyengesse a talajt Vlagyimir Putyin elnöknél.

Szőcs László, Brüsszel

A Gyõzelem napja Rigában. Európa újabban nehezen ért szót Moszkvával
A Gyõzelem napja Rigában. Európa újabban nehezen ért szót Moszkvával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.