Zavargások Koppenhága Christiania körzetében

Összecsapott a dán rendőrség Koppenhága világhírű "foglalt negyedének" lakóival. A hatóság Christiania egy félig leégett épületének lebontását rendelte el. A lakók barikádépítéssel, gyújtogatással, kődobálással válaszoltak, egy tüntető és egy rendőr sérült meg könnyebben.

A zavargások nyomán huszonhat személyt őrizetbe vettek hétfőn Koppenhága úgynevezett Christiania körzetének lakói közül. A körzet egyes lakói Christiania egy félig leégett épületének hatóságilag elrendelt lebontása ellen tiltakozva barikádokat emeltek, gumiabroncsokból és matracokból máglyákat gyújtottak, és kövekkel hajigálták meg a bontási munkálatokon őrködő rendőröket.

Egy tüntető és egy rendőr könnyebb sérülést szenvedett az összecsapásokban - közölte a koppenhágai rendőrség szóvivője.

1971 szeptemberében hippik, anarchisták és más "alternatív" és balos ifjúsági csoportok önkényesen "megszállták" a dán hadsereg egy elhagyott laktanyáját, és "szabad várossá" nyilvánították a területet. A "szabad város", Christiania lakói elutasítják a társadalmi konvenciókat, és függetlennek tekintik magukat az állami hatóságoktól. A körzet a dán határokon túl is "a kapitalista elit elleni tiltakozás" jelképévé vált az ilyetén csoportok körében. Jelenleg mintegy ezren lakják ezt a körzetet, köztük az egykori megszálló fiatalok - immár élemedett korban.

Videó: szabad város Koppenhágában


A liberális-konzervatív dán kormány folyton hangoztatja 2001-es hatalomra jutása óta, hogy véget akar vetni "a marginális elemek által irányított, törvényen kívül létező" enklávénak. Ez még nem sikerült neki, de már visszaállította a harminc éven át hiányzó rendőri jelenlétet Christiania területén, és véget vetett ott a könnyű drogok virágzó kereskedelmének.

Videó: "bohóc-hadsereg" 2005-ben



Videó: "The Culture War - 2006


A korábbi kormányok hajlottak arra, hogy társadalmi kísérletként fogják fel és tűrjék Christiania társadalmon kívüli létezését.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.